Elsa Artadi: “Els pressupostos seran els de Junts i el conseller Giró. Les esmenes presentades pels comuns afecten menys del 0,0005% del total”

La portaveu i vicepresidenta de Junts, Elsa Artadi, lamenta que la CUP hagi decidit “trencar l’acord del 52%” i demana refer la unitat independentista 

 

En roda de premsa, la portaveu i vicepresidenta de Junts, Elsa Artadi, ha afirmat que els pressupostos presentats pel conseller Giró son “els millors dins les limitacions de l’autonomia i espoli fiscal” i que les esmenes que han presentat els Comuns “no modifiquen” els comptes: “representen menys del 0,0005% del total dels 38 mil milions d’euros dels comptes ”. Junts votarà només les esmenes pactades entre Junts i ERC. 

La portaveu ha lamentat que la CUP hagi decidit “autoexcloure’s” de la negociació dels comptes i hagi “trencat” l’acord del 52%, que va investir el president de la Generalitat, Pere Aragonès. Artadi ha explicat que després de la negativa de la CUP, “ERC va pactar els pressupostos amb els Comuns, enlloc d’agafar el lideratge, recosir les dificultats entre el 52% i intentar mantenir-ho”. La portaveu ha demanat refer la unitat de la majoria independentista: “no estem sent capaços de materialitzar el 52% aconseguit a les urnes. Entre els tres tenim l’obligació de refer aquesta majoria”.

En altres qüestions d’actualitat, la portaveu ha qualificat d’una “nova victòria de l’exili” la sentència del TGUE respecte la immunitat del president Carles Puigdemont i els consellers Toni Comín i Clara Ponsatí. La portaveu ha afirmat que d’aquesta manera es torna a “desautoritzar el jutge Llarena i recorda que les euroordres estan suspeses i, per tant, els eurodiputats no poden ser detinguts”. En aquest sentit, Artadi s’ha adreçat a la ministra de Justicia: “com garantirà que els jutges espanyols acaten i respecten les decisions que es prenen des d’Europa?”. També ha preguntat al ministre de l’Interior com acataran els policies espanyols les decisions que venen d’Europa i finalment s’ha adreçat al president espanyol Pedro Sánchez: “pensa fer com Polònia? S’arriscarà a tenir sancions per part d’organismes europeus? S’arriscarà i posarà en risc els fons europeus per no acatar les decisions d’Europa?”. 

Artadi també ha fet referència al fons covid i ha recordat que gràcies a Junts per Catalunya els pressupostos de l’Estat inclouen un fons covid per a les comunitats autònomes que aporten 1.600 milions d’euros a Catalunya. La portaveu ha demanat al govern espanyol que “compleixi l’execució del que s’ha incorporat” i ha demanat al grup dels Comuns i el PSC que en garanteixin la seva execució.

 

Barcelona, 29 de novembre de 2021.