Els eurodiputats de Junts asseguren que el Parlament Europeu haurà de decidir “si defensa la democràcia o es deixa arrossegar pels estàndards espanyols que avergonyeixen la UE davant del món”

Els eurodiputats de Junts per Europa, Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí, han assegurat que en la votació del suplicatori per retirar-los la immunitat, el Parlament Europeu es trobarà davant la disjuntiva de “veure’s arrossegats pels estàndards autoritaris espanyols que avergonyeixen la UE davant del món, o si abandonen el silenci i defensen la democràcia votant en contra de l’aixecament”. Així s’hi ha referit el president Carles Puigdemont en una roda de premsa conjunta amb els consellers Toni Comín i Clara Ponsatí aquest dimecres al Parlament, en què també han considerat que les reaccions del cap del comitè d’Afers Jurídics i eurodiputat de Ciutadans, Adrián Vázquez, mostrant-se satisfet pels resultats de la votació d’ahir en el comitè, així com els tuits de VOX felicitant el ponent de l’informe, l’ultra búlgar Angel Dzambadski, els donen arguments addicionals per defensar que es tracta d’una persecució política.

 

Els tres eurodiputats han assegurat que la decisió d’ahir era previsible per la correlació de forces dins del comitè d’Afers Jurídics i en els grans grups polítics europeus, però que no donen la votació del ple definitivament per perduda. “Mai no hem donat una batalla per perduda. Si som aquí és perquè no vam donar la batalla per perduda quan uns quants savis asseguraven que seria extradit d’Alemanya o de Bèlgica, i que no seríem mai eurodiputats”, ha assegurat el president Puigdemont.

 

El conseller Comín ha qualificat la jornada d’ahir de “dia negre per la democràcia europea” perquè molts eurodiputats van acabar “cedint a les pressions de tota mena per part els eurodiputats espanyols”. Comín ha assegurat que els costos que està tenint per la UE “mirar cap a una altra banda davant dels abusos de la justícia espanyola estan sent altíssims” pels europeus, i ha posat com a exemple la visita de Josep Borrell a Moscou.

 

Per la seva banda, la consellera Clara Ponsatí ha recordat que la petició del Tribunal Suprem espanyol al Parlament Europeu no és retirar-los la immunitat per poder ser jutjats “sinó per a què se’ls pugui empresonar preventivament sense judici”. Ponsatí també ha assenyalat que que “el Parlament no només ha de decidir les coses per majories, sinó que també ha de protegir les minories. Ara haurà de decidir si cedeix als interessos particulars d’Espanya i als seus objectius autoritaris”.

 

 

Desconfiança en el PSOE

 

Preguntats sobre si és contradictòria la posició del PSOE al Parlament Europeu –a favor de l’aixecament de la immunitat– amb la que hauria de mantenir a l’Estat si fa efectiu els indults dels presos polítics, el president Puigdemont ha reiterat la seva malfiança en l’executiu que conformen PSOE i Podemos. “El que ens sorprèn és que encara hi hagi gent que es sorprengui per les contradiccions del PSOE. L’enèsim exemple és la promesa sobre la regulació del preu dels lloguers. No som nosaltres que ens en malfiem, són els seus propis socis de govern”.

 

Carles Puigdemont també ha reiterat que malgrat que ja fa mesos que es parla de desjudicialitzar la política, d’indults, d’amnistia o de reforma del Codi Penal, “l’única realitat avui dia és que els eurodiputats del PSOE estan votant a favor d’aixecar-los la immunitat parlamentària”. Igualment, també ha lamentat “l’objectiu compartit que manté VOX, un partit feixista, amb PP, PSOE i Cs per empresonar-los”.

 

 

 

Brussel·les 24 de febrer 2021