Els Departaments de Drets Socials i Vicepresidència destinaran 5M€ per rehabilitar habitatges buits per fomentar el repoblament en nuclis rurals

En el programa s’hi podran acollir 515 municipis rurals i de muntanya. La consellera de Drets Socials, Violant Cervera, afirma que “la lluita contra el despoblament rural passa per mobilitzar el màxim nombre d’habitatges buits possible”

 

La conselleria de Drets Socials i el Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori destinaran 5 milions d’euros  per rehabilitar habitatges buits en entorns rurals per poder afavorir el repoblament en entorns rurals i de muntanya de Catalunya. La titular de Drets Socials, Violant Cervera, ha afirmat que “la lluita contra el despoblament rural passa per mobilitzar el màxim nombre d’habitatges buits possible”.  La consellera va presentar la convocatòria d’aquest programa la setmana passada a Josa i Tuixent, l’Alt Urgell. El programa disposa d’una dotació econòmica de 5M€, 3 són aportats pel Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori i 2 són aportats per l’Agència de l’Habitatge de Catalunya, adscrita al Departament de Drets Socials.

Per accedir al programa cal que les edificacions residencials buides, públiques o privades, es trobin  situades en municipis de menys de 1.000 habitants a qualsevol punt de Catalunya o bé municipis de menys de 3.500 habitants en el cas de les següents comarques de muntanya: l’Alta Ribagorça, l’Alt Urgell, el Berguedà, la Cerdanya, la Garrotxa, el Pallars Jussà, el Pallars Sobirà, el Ripollès, el Solsonès i la Val d’Aran. En total hi ha 515 municipis que es podrien acollir a aquesta convocatòria.

La finalitat d’aquest programa és lluitar contra el despoblament rural mobilitzant el màxim nombre d’habitatges buits. La subvenció per a la rehabilitació pot arribar fins al 90% del cost total de l’obra, amb un topall de 60.000 €/habitatge, si l’edifici/habitatge és de titularitat pública, i al 60% del cost total de l’obra, amb un topall de 40.000 €/habitatge, si l’edifici/habitatge és de titularitat privada. Els habitatges rehabilitats es podran destinar, a l’elecció del seu propietari, al lloguer, compravenda, propietat temporal (amb una durada de com a mínim 75 anys) o a la masoveria, i s’hauran de mantenir ocupats pel seu propietari. 

 

20 de juny de 2022.