El Tribunal Europeu de Drets Humans admet la demanda del grup parlamentari de Junts per la ingerència del Tribunal Constitucional en l’activitat del Parlament 

El Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) ha admès a tràmit les tres demandes que van fer els 32 diputats del grup parlamentari de Junts per Catalunya, l’exvicepresident del Parlament, Josep Costa, i l’exsecretari primer de la mesa, Eusebi Campdepadrós, per la ingerència del Tribunal Constitucional en l’activitat del Parlament.

Els 32 diputats del grup parlamentari van presentar una demanda davant el TEDH per denunciar l’Estat espanyol per les contínues coaccions per part del Tribunal Constitucional que pretenia impedir qualsevol debat parlamentari sobre l’actuació del rei d’Espanya, sobre la monarquia o sobre la qüestió de l’autodeterminació de Catalunya. Des del grup parlamentari de Junts per Catalunya es considera que l’admissió a tràmit d’aquestes demandes és un pas més en la defensa del dret a exercir la llibertat parlamentària i representar els ciutadans que plantegen debats com el dret a l’autodeterminació, la independència o la monarquia espanyola.

El TEDH va agrupar les demandes fetes pels diputats del grup parlamentari, l’exvicepresident, Josep Costa i l’exsecretari primer de la mesa, Eusebi Campdepadrós. 

En el seu moment el TEDH, ja va alertar que no es pot censurar la llibertat de qualsevol ciutadà i en especial als membres d’un parlament.  Ara, el TEDH ha comunicat a Espanya l’admissió a tràmit de les demandes i l’ha instat a presentar al·legacions abans del 31 d’octubre de 2023.