El pressupost de la Generalitat creixeria 18.650 M€ si no hi hagués dèficit fiscal

Junts ha presentat el pressupost alternatiu de 59.675 M€ que tindria el país si es recaptessin tots els impostos

 

Junts per Catalunya ha presentat avui el pressupost de la Generalitat sense dèficit fiscal, una proposta de pressupost actual que passaria dels 41.025 M€ als 59.675 M€, un increment de 18.650 M€ (+45%) que els catalans paguen en impostos al govern de Madrid i no tornen. 

Segons la proposta de Junts, que ha presentat el diputat Joan Canadell en un acte celebrat a la Llotja de Mar, el pressupost sense dèficit fiscal suposaria basat en informes i estudis recents, un creixement del 8-9% del PIB el primer any.

També comportaria a mig termini un creixement entre el 15-20% del PIB, un índex de progrés social similar als primers estats europeus, un salari mínim de nivell europeu de 1431 € en 14 pagues; plena ocupació, amb un atur d’un 4-5%; i una millora de les pensions propera al 19%

Per això el diputat ha defensat que “des de Junts tenim clar que cal ser un Estat independent per assolir-ho. I, per tant, seguirem treballant fins a aconseguir-ho, perquè l’objectiu de la política ha de ser la gent, en definitiva, el benestar dels catalans”. També ha volgut remarcar que “sense dèficit fiscal en un termini de 10 anys podrem pertànyer al club dels millors països de la UE com Dinamarca, Holanda o Bèlgica, perquè generem un nivell similar de riquesa”

Al mateix acte, hi han participat diversos especialistes: el catedràtic en Economia i exdiputat del Parlament, Germà Bel; l’exdegà del Col·legi d’Economistes de Catalunya i membre d’Economistes pel Benestar, Joan B. Casas; la presidenta de la Cambra de Comerç de Barcelona, Mònica Roca; i el catedràtic en Economia (UPF), Guillem López Casanovas. Els experts han valorat la proposta de manera positiva i han volgut remarcar que el dèficit fiscal afecta negativament al benestar dels catalans i catalanes.

Roca ha assegurat que aquest càlcul del dèficit fiscal “és molt realista” i que hi ha un impacte de la reducció del dèficit fiscal en el benestar de la ciutadania: “les rendes de les famílies es veurien afectades més positivament i, per tant, més benestar”

Per la seva part, Germà Bel ha assegurat que el dèficit fiscal actual no és raonable: “el desfàs és molt gran i sistemàtic del que seria raonable entre el que dones i el que reps”

A la Llotja de Mar també s’hi han aplegat membres de Junts i de la societat civil, com la presidenta Laura Borràs, el secretari general Jordi Turull, el vicepresident Josep Rius; el president del grup parlamentari, Albert Batet; la portaveu del grup parlamentari, Mònica Sales i els diputats Francesc Ten, Jordi Munell, Tònia Batlle, Marta Madrenas, Titon Lailla o Anna Erra. A nivell d’entitats i societat civil, hi han sigut presents membres de la Cambra de Comerç de Barcelona i Girona, del Col·legi d’Economistes, PIMEC, Cecot, Càritas, Foment del Treball, l’ANC, el Consell per la República, Associació Mèdica de Catalunya, diversos col·legis professionals, l’Institut Ostrom de Catalunya, la Confederació de Cooperatives de Catalunya, entre altres institucions de la societat civil. 

 

Quines polítiques inclou la proposta presentada?

 

 • Situar la despesa en educació en el 6% del PIB segons la UE i en compliment de la LEC; la gratuïtat de l’educació infantil i l’FP, triplicar beques i ajuts universitaris; incrementar la plantilla i millorar les condicions laborals; triplicar beques i ajuts universitats; i eliminar els barracons no temporals. 
 • Un benestar social d’acord amb la generació de riquesa, amb una renda garantida per la ciutadania per aquells que hi tenen dret o un salari mínim de referència a 1.320€ mensuals en 14 pagues. 
 • Recuperar una sanitat de primer nivell amb 4.500 M€ l’any addicionals, eliminar llistes d’espera dels hospitals, més inversió per l’atenció primària i la salut mental; incrementar la plantilla i millorar les condicions laborals. 
 • Eliminar les llistes d’espera a residències, un complement del 5% de les pensions. 
 • Garantir realment el dret a un habitatge digne, habitatge de promoció social assequible. 
 • Transformar el model econòmic: l’economia del coneixement (R+D+I al 3% del PIB), una fiscalitat a nivells de les comunitats més baixes i eliminar l’impost de patrimoni i successions, i reduir l’IRPF al mínim tram autonòmic; la cooperació al 0,7% i incrementar el 10% el pressupost municipal. 
 • Una transició energètica real cap a energies renovables i la construcció de les dessalinitzadores  necessàries. 
 • Construir totes les infraestructures prioritàries en 5 anys i rescatar autopistes i implantar vinyeta per al seu manteniment. 
 • 300 M€ addicionals per potenciar la reindustrialització, el comerç de proximitat i la transformació del turisme; i regenerar polígons industrials i construir-ne de nous. 
 • 150 M€ per promocionar la llengua catalana; apostar clarament per la cultura al 2% del pressupost. 
 • Renovar els equipaments i els mitjans als cossos de Mossos i Bombers; crear un sistema de justícia ràpida potenciant la mediació i l’arbitratge. 
 • Triplicar el pressupost amb 15 noves delegacions i duplicar el pressupost de relacions exteriors i Diplocat. 

 

Barcelona, 13 d’abril.