Joan Canadell

El Parlament insta el Govern a impulsar mesures contra l’atur juvenil a instàncies de Junts 

La Cambra també ha aprovat la proposta del grup parlamentari per enfortir el Servei d’Educació de Catalunya 

El Parlament de Catalunya insta el Govern a impulsar mesures contra l’atur juvenil després de donar un ampli suport a la moció presentada per Junts per Catalunya sobre la situació del mercat laboral, que incideix en la creació de condicions per pal·liar el desajust entre oferta i demanda al mercat laboral per la manca de personal qualificat.

La iniciativa impulsada per Junts per Catalunya s’estructura en tres eixos: 

  1. Potenciar la col·laboració publicoprivada en la formació professional, sense prejudici que s’avanci en la pública.
  2. Reformar el SOC i informar sobre desajust d’oferta i demanda mitjançant la publicació regular d’estudis i informes sobre les necessitats no cobertes. 
  3. Promoure l’FP dual.

El diputat Joan Canadell ha advertit que “és un contrasentit que tinguem més 25% d’atur juvenil que, a la vegada, un 25% d’empreses no creixin per falta de personal qualificat”. El propòsit de la moció és “aconseguir ajustar l’oferta i la demanda del mercat de treball millorant l’oferta de personal qualificat per reduir l’atur i millorar l’ocupació i el creixement econòmic”, ha explicat el diputat.

Enfortir el Servei d’Educació de Catalunya

La Cambra també ha aprovat la proposta del grup parlamentari per enfortir el Servei d’Educació de Catalunya que insta el Govern a implementar-lo avançant cap a la plena gratuïtat de l’educació obligatòria. 

“Per Junts l’educació ha de ser una aposta de país”, ha dit la diputada Anna Erra que ha exigit “un bon pressupost que avanci cap al 6% del PIB”. “Cal enfortir el Sistema d’Educació de Catalunya, un model educatiu i de país que cal consolidar, per això volem que s’avanci en el desplegament de la Llei d’Educació de Catalunya” ha argumentat Erra, que ha fet una crida “a millorar l’infrafinançament crònic que pateix l’escola concertada”. En aquest sentit, Junts també demana ajuts específics pels centres concertats abans d’integrar-los al sistema públic quan sigui per causes d’infrafinançament. 

El text commina a incrementar el finançament del mòdul econòmic del concert en els pressupostos de la Generalitat. També a dotar els centres del Servei d’Educació de Catalunya dels mitjans econòmics i personals per a l’atenció a l’alumnat amb necessitats educatives específiques i l’alumnat vulnerable. A més a més, es demana compensar els centres per l’increment extraordinari de les despeses dels subministraments.   

 

Barcelona, 15 de desembre de 2022