Josep Rius

El Parlament exigeix a l’Estat el compliment de les resolucions de l’ONU sobre la defensa internacional dels drets polítics dels catalans, a proposta de Junts 

Josep Rius: “Des de 2011, l’índex de qualitat democràtica del regne d’Espanya ha fregat constantment el límit entre plena i defectuosa” 

El Parlament de Catalunya ha aprovat una moció de Junts per Catalunya sobre la defensa internacional dels drets polítics dels catalans, que exigeix a l’Estat espanyol el compliment de totes les resolucions i posicionaments de les Nacions Unides, sobretot aquelles que fan referència al Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics. 

En aquest sentit, el diputat Josep Rius ha fet referència al dictamen emès el 18 de maig pel Comitè de Drets Humans de l’ONU que  condemnava el regne d’Espanya per haver violat els drets  polítics del president Carles Puigdemont l’any 2018 quan es va decretar la seva suspensió com a diputat al Parlament de Catalunya. “Un nou dictamen internacional i un nou revés que torna a fer trontollar els fonaments democràtics del regne d’Espanya, si és que encara segueixen dempeus”, ha recalcat Rius durant la defensa de la moció presentada per Junts per Catalunya. 

El diputat ha exposat que “des de l’any 2011, l’índex de qualitat democràtica del regne d’Espanya ha fregat constantment el límit entre plena i defectuosa” segons els dos índexs internacionals més importants. També ha recordat que ahir el comitè europeu sobre Pegasus “ha exigit a Brussel·les una resposta urgent al problema, al·legant una crisi de la democràcia”

Finalment, ha fet una crida a respectar i exigir el compliment de les resolucions de Nacions Unides. “A quin cantó se situaran? Al costat de la democràcia o en contra? Al costat dels drets polítics dels  catalans o en contra?”, ha interpel·lat al ple. 


Barcelona, 15 de juny de 2023