Salvador Vergés

El Parlament aprova la tramitació en lectura única de la Proposició de Llei contra la sequera presentada per Junts

Junts presenta una proposta amb mesures executives i recursos concrets per fer front a la sequera

El Parlament ha aprovat avui la tramitació en lectura única de la Proposició de Llei de mesures extraordinàries i urgents contra la sequera presentada per Junts per Catalunya, i que es debatrà a la Cambra dijous a la tarda.  

El diputat de Junts per Catalunya, Salvador Vergés, ha instat el conjunt de les forces polítiques de la Cambra a tenir “mirada ampla, responsabilitat, deixar-se de politiqueria de pati d’escola i a prendre decisions de país” davant d’una emergència de país. També ha demanat “solucions ràpides i eficaces” per fer front al greu problema.


“La ciutadania, els ajuntaments, i els sectors econòmics, especialment la pagesia, ho estan patint, i necessiten i es mereixen que no els fallem”, ha insistit. En aquest sentit, Vergés ha assegurat que Junts ha impulsat aquesta iniciativa legislativa “per reconduir propositivament el fracàs de la Cimera de l’Aigua, en la qual el Govern no va ser capaç de liderar un consens ni els altres partits de sortir de les seves posicions enrocades”. “Només Junts per Catalunya vam oferir mà estesa i voluntat d’acord”, ha recordat.

“Amb aquest lideratge hem aconseguit un punt d’inflexió en la gestió de la sequera i trencar una paràlisi que el país no es pot permetre”, ha reblat Vergés

Segons el diputat es tracta d’una proposició de llei “executiva i no pas declarativa”, enfocada a potenciar la col·laboració entre administracions i amb els sectors, que va acompanyada d’accions i recursos concrets. En aquest sentit, el text preveu invertir els 500 M€ de superàvit de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), i que, tal com es va fer durant la Covid, el Govern aporti recursos extraordinaris i habiliti la contractació d’emergència per a les obres i actuacions.

A més, la proposició de llei també preveu actuacions concretes tant en abastament en alta com en baixa: la dessalinitzadora del Foix, l’ampliació de la del Tordera,  infraestructures d’aigua regenerada, potabilitzadores, millora de xarxes de distribució i recuperació de pous. “I tot amb pressupost.  50 M€ per als ajuntaments, per exemple”, ha exposat el diputat. 

En segon lloc, dotar d’assistència i recursos als ajuntaments, per als quals “proposem una moratòria del règim de sancions de l’ús de l’aigua fins a l’1 de juliol”.

Finalment, la iniciativa legislativa insta el Govern a la redacció, en el termini màxim d’un mes, d’un Pla de Xoc per a la pagesia. “El sector agrari és qui més està patint aquesta sequera i necessita tot el nostre esforç. Perquè no estem parlant només de salvar la pagesia sinó de garantir  l’alimentació del país”, ha conclòs. 

Cal modernitzar els sistemes de reg

Salvador Vergés també ha fet una interpel·lació al Govern sobre reg agrícola i la importància vital que té l’agricultura a Catalunya. “Això no va de salvar la pagesia, sinó d’assegurar l’alimentació de tots. Ja n’hi ha prou que es criminalitzi la pagesia, cal que prestigiem d’una vegada la gent que ens alimenta” ha dit el diputat de Junts per Catalunya.

Davant la situació de sequera que pateix el país, Salvador Vergés ha posat en valor que el regadiu és l’eina imprescindible per ser eficients gestionant l’escassetat d’aigua, produint més amb menys. Per això, segons el diputat, “Cal modernitzar els sistemes de reg perquè siguin el màxim d’eficients possible”. La clau de tot plegat, segons Vergés, és planificar, decidir i projectar quin país volem en termes d’alimentació, de turisme, d’indústria, d’energia, de distribució territorial o de medi natural.  I a partir d’aquí, amb l’aigua que tenim, dimensionar i executar les infraestructures hídriques necessàries per abastir eficientment aquests usos. “No podem anar reaccionant a cops de timó sense rumb i sense tenir una cartografia clara” ha dit. 

Davant la necessitat de reacció urgent, Vergés ha assegurat que cal flexibilitzar la PAC, adequar assegurances, declarar zones catastròfiques o dotar ajuts extraordinaris. “S’han d’establir unes taques de modernització, un puzzle, i dotar-lo amb quantitats aconseguibles i executables” ha finalitzat.