El Parlament aprova els pressupostos del 2022 impulsats per Junts per Catalunya i el conseller Giró

El conseller Giró defensa que “son uns bons pressupostos per generar riquesa, igualtat d’oportunitats, redistribució i serveis públics universals”

 

El Parlament de Catalunya ha aprovat avui els pressupostos de la Generalitat de Catalunya per a l’any 2022. Uns pressupostos que el conseller d’Economia i Hisenda, Jaume Giró, ha defensat que són bons per “generar riquesa, igualtat d’oportunitats, redistribució i serveis públics universals”. El conseller ha afirmat que els comptes de l’any vinent “tenen la vocació de treballar per a la igualtat d’oportunitats i, per tant, estimular l’activitat econòmica, la generació de riquesa, la redistribució i els serveis públics universals” i també de “treballar per les llibertats”. Tot i així Giró ha posat de manifest que els pressupostos, tot i ser els millors que es poden tenir actualment, “no son els millors perquè no son lliures. Mentre no siguem un país plenament sobirà, tampoc serem un país plenament just”

El conseller ha assegurat que l’aprovació dels comptes era “fonamental per encarar amb garanties un exercici ple de reptes i incerteses” i ha tornat a demanar a l’Estat que doti Catalunya d’un fons extraordinari Covid. Per primera vegada des del 2010 es començarà l’any nou amb els pressupostos aprovats, Giró ho ha posat en valor: “això ens dona la mesura de la importància d’aquesta llei i de la complexitat per tirar-la endavant”.

El diputat Joan Canadell ha estat el responsable de defensar el posicionament de Junts per Catalunya en relació a l’aprovació dels pressupostos de la Generalitat per al 2022. Per Canadell, “aquests són uns bons pressupostos, els millors de la història, però molt lluny dels 52.900 M€ que podríem tenir si gaudíssim de tots els impostos que paguem, i que permetrien que Catalunya tingués el benestar que mereix”.

El diputat ha alertat que a conseqüència dels efectes de la COVID, hi ha sectors empresarials molt tocats, que tenien esperances per refer-se aquest Nadal, la restauració, part del comerç, l’oci nocturn. “Rebran una nova garrotada en unes situacions ja molt delicades i amb la proximitat de les devolucions dels crèdits ICO en els propers mesos” ha manifestat.  Per aquest motiu, ha demanat que “és indispensable que l’Estat actuï amb urgència, activi els 1600 M de fons covid per Catalunya que el grup de Junts va presentar al Congrés i que han de permetre cobrir els increments de despeses en salut, i les conseqüències econòmiques d’aquesta nova onada”.

Els pressupostos per al 2022 son els més expansius de la història (son en total 38.139 milions d’euros, 5.618 milions més que el 2020) i tenen un marcat caràcter social: tres de cada quatre euros es destinen a polítiques socials (un 74,6% del pressupost, superior al 73,3% del 2020). 

D’entre les xifres destacades, hi ha un augment de 1.456 milions d’euros al Departament de Salut, un augment de 1.008 milions d’euros al Departament d’Educació o un augment de 120 milions d’euros a polítiques d’eficiència energètica. Es destinen mil milions d’euros en polítiques d’habitatge, cosa que permet incrementar els ajuts al pagament del lloguer i ampliar el parc públic de lloguer.

Una de les altres mesures que es destaca dels comptes és la rebaixa de l’IRPF a les rendes de menys de 35.000 euros l’any. Una mesura que afecta al 80% dels contribuents catalans. 

 

Barcelona, 23 de desembre de 2021.