El Parlament acorda presentar un recurs d’inconstitucionalitat contra la llei d’habitatge estatal, proposat per Junts

Mònica Sales: “La iniciativa de Junts ha servit per constatar la vulneració de competències. Si no haguéssim mogut fitxa, ningú no hauria fet res”

El Parlament de Catalunya ha acordat presentar un recurs d’inconstitucionalitat contra diversos preceptes de la Llei de l’Estat 12/2023, del 24 de maig, pel dret a l’habitatge, a instàncies de la proposta de resolució presentada per Junts per Catalunya. 

“La llei espanyola pel dret a l’habitatge suposa un nou atac a l’autogovern i a les competències del nostre país”, ha assegurat la portaveu del grup parlamentari, Mònica Sales. “Aquest és el principal motiu d’aquesta sessió plenària que ara encetem com a grup proposant del recurs d’inconstitucionalitat al Tribunal Constitucional, perquè els de Junts hem defensat i defensarem sempre les nostres institucions, i farem front a tots els atacs que posen en risc la legislació catalana”.

Junts per Catalunya va fer aquesta petició després que les conclusions del dictamen que va sol·licitar al Consell del Consell de Garanties Estatutàries consideressin que s’aprecien motius d’inconstitucionalitat en la Llei de l’Estat 12/2023, del 24 de maig, pel dret a l’habitatge. En concret, en els articles 2, 15, 16, 17, 18, 27, 28, 29 de la disposició transitòria primera, la disposició transitòria segona i la disposició final setena. “No ens vam quedar de braços creuats i vam decidir tenir iniciativa per evidenciar el que pensàvem i el que clarament ha dit el Consell”, ha afegit. 

Sales ha recordat que la llei espanyola pel dret a l’habitatge vulnera greument les competències exclusives de Catalunya amb relació a la regulació de l’habitatge. “El Govern hauria pogut demanar aquest dictamen, també altres grups, però no ho van fer i vam ser nosaltres, en solitari, qui vam decidir fer aquesta feina necessària. I ens han donat la raó de manera taxativa perquè hi ha vulneració de competències exclusives i també vulneració del principi d’autonomia financera i autonomia de la despesa”, ha recalcat.  

En aquest sentit, Sales ha posat en relleu que “la iniciativa de Junts ha servit per constatar la vulneració de competències. Si nosaltres no haguéssim mogut fitxa, ningú no hauria fet res”. “Sense sol·licitud de dictamen avui no estaríem aquí decidint si interposem o no un recurs d’inconstitucionalitat”, ha insistit. Sales ha defensat que, des de l’oposició, Junts ha actuat en positiu per defensar l’autogovern. “Les competències no es toquen, i des de Junts per Catalunya ho reclamarem sempre, ja sigui des de dins del govern o des de fora”, ha assegurat.

La portaveu ha fet una crida als grups parlamentaris a votar sí a la presentació d’aquest recurs d’inconstitucionalitat “si creuen en aquest Parlament i en les seves institucions, si volen vetllar pel marc competencial de Catalunya, i si defensen l’Estatut”. “Benvinguts ara els que se sumen a la petició que va fer el nostre grup, amb una contundent resposta favorable del Consell de Garanties Estatutàries. Celebrem que aprofiten l’avinentesa per portar aquesta llei espanyola al Tribunal Constitucional”, ha afegit.

Sales ha recalcat que Catalunya té competències plenes en matèria d’habitatge “i volem desplegar-les per legislar amb tota la nostra capacitat, sense ingerències de cap mena i d’acord amb la realitat territorial i social del nostre país”. “Defensar l’autogovern és indispensable perquè a més sobirania, menys dependència. El problema de l’habitatge no és fàcil i s’ha de resoldre de manera urgent i necessària”, ha reblat.

Segons la portaveu del grup parlamentari, des de Junts “sempre hem defensat i defensarem els drets nacionals i socials del nostre poble: sense uns, no poden assolir-se els altres. Són indestriables”

“Mai no tindrem una bona llei d’habitatge per a Catalunya mentre es legisli des de Madrid i no en clau catalana”, ha conclòs.