El Departament de Salut activa la taula de salut mental per atendre els casos de risc elevat de suïcidi

Conseller Argimon: “Quan hi ha una temptativa de suïcidi no és un fracàs del sistema sanitari. Millorar la salut mental és un element que apel·la a la responsabilitat de tot el conjunt de la societat. Implica accions transversals”

 

El Departament de Salut ha posat en marxa la central de coordinació de salut mental del 061 Salut Respon, el nou equip sanitari d’assistència i atenció telefònica especialitzada i resolutiva del Pla de prevenció del suïcidi a Catalunya, aprovat a finals de 2021. 

El nou servei està adreçat a persones amb conducta suïcida, familiars i persones properes i ja està en funcionament. Compta amb un equip format per especialistes en salut mental -d’infermeria, de psicologia i de psiquiatria- i ofereix atenció les 24 hores els 365 dies l’any. 

El 061 Salut Respon s’integra, des d’ara, en el Pla de prevenció del suïcidi de Catalunya 2021-2025 (PLAPRESC) amb especialistes de psiquiatria, psicologia i infermeria en salut mental de 10 hospitals catalans. 

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, en la presentació d’aquesta taula de salut mental ha posat en valor que “actualment la ciutadania ja identifica el 061 com a telèfon sanitari i aprofitem l’experiència per articular una taula de salut mental del 061, integrada per professionals d’infermeria, psicòlegs i un psiquiatre de la xarxa assistencial”.

Argimon també ha insistit en el fet que “quan hi ha una temptativa de suïcidi no és un fracàs del sistema sanitari. Perquè millorar la salut mental no significa disposar de més psicòlegs i més psiquiatres, sinó que és un element que apel·la a la responsabilitat de tot el conjunt de la societat. Implica accions transversals”.

Des del Departament afirmen que aquest nou servei “és el primer telèfon professional a l’atenció i prevenció del suïcidi a l’Estat i dels pocs que hi ha a Europa”

A Catalunya en els últims en els últims set anys, 22.849 persones han realitzat un total de 27.700 episodis de conducta suïcida, entre juny del 2014 fins al 31 de desembre de 2021, segons les dades del Codi Risc Suïcidi (CRS). 

Ara, l’activació de la taula professional de salut mental des del 061 fa possible l’activació del CRS directament, i reforçarà l’actuació en xarxa dels dispositius assistencials. En la constitució d’aquesta taula de salut mental, que ofereix el seu servei des d’instal·lacions del SEM, hi participen professionals especialistes en psiquiatria de 10 centres hospitalaris experts en l’atenció a la salut mental: Parc de Salut Mar, Parc Taulí, Hospital Universitari Vall d’Hebron, Hospital de Sant Pau, Hospital Clínic, Hospital Universitari de Bellvitge, Parc Sanitari Sant Joan de Déu, Benito Menni Complex Assistencial en Salut Mental, Mútua Terrassa i Hospital Germans Trias.

 

 

Barelona, 28 de juny de 2022.