Conseller Jaume Giró: “el maltractament econòmic de l’estat envers Catalunya és un maltractament econòmic sistemàtic, endèmic i deslleial”
Cada dia marxen 55,3 milions d’euros de Catalunya a Espanya
El dèficit fiscal de Catalunya amb el sector públic de l’Estat espanyol s’eleva fins als 20.196 milions d’euros, un 8,5% del PIB. Catalunya aporta el 19,6% del total d’ingressos del sector públic de l’Estat i rep el 13,4% de la despesa total que aquest efectua. És un nou càlcul del Govern del dèficit de la balança fiscal segons el mètode del flux monetari per a l’any 2019. La xifra és una aproximació de la balança fiscal, ja que s’ha calculat fent una estimació d’una quarta part de les dades necessàries pel càlcul i que l’Estat no ha facilitat.
El conseller d’Economia i Hisenda, Jaume Giró, ho ha presentat avui en roda de premsa, on ha afirmat que “el maltractament econòmic de l’estat envers Catalunya és un maltractament econòmic sistemàtic, endèmic i deslleial”. Giró ha afirmat que la negativa de l’Estat a publicar les balances fiscals és una mostra de “dèficit democràtic de l’estat i de manca de transparència”.
Aquests 20.196 milions d’euros suposen uns 2.600 euros per cada català. Després de fer la declaració de la renda, una família de quatre aporta cada any 10.400 euros de més pels quals no en rep res mai a canvi.
“El sistema de finançament, la vocació del qual hauria de ser esdevenir un mecanisme just, s’està convertint de fet en un procediment de control polític per sotmetre un país que vol sentir la seva veu. La primera condició d’autogovern d’un país és poder disposar dels recursos que genera”, ha afirmat Giró.
En dades, el dèficit fiscal suposa:
- 55,3 milions d’euros cada dia que marxen de Catalunya a Espanya.
- Cada hora, 2,3 milions.
- Cada minut, 38.420 euros.
- Cada segon, 640 euros.
Giró també ha posat el cas de Navarra i el País Basc com a exemple: “si Catalunya pogués disposar, com disposen Navarra o el País Basc, dels impostos que recapta el país, la Generalitat podria invertir gairebé 2.700 euros addicionals per ciutadà. 2.700 euros cada any de més per cada ciutadà que viu a Catalunya. En comptes dels 5.071 euros de recursos públics que avui es destinen a cada català en podríem destinar gairebé 7.800”.
La balança mostra la diferència entre la despesa que el sector públic estatal realitza en un territori i el volum d’ingressos que obté d’aquest territori, i amb els quals finança el conjunt de la seva despesa pública. Existeix dèficit fiscal quan els ingressos obtinguts en un territori superen les despeses que es destinen a aquest territori, és a dir, quan hi ha una sortida neta de recursos.
La balança fiscal de Catalunya amb el sector públic de l’Estat s’ha calculat segons les dues aproximacions metodològiques estàndards: la del flux monetari i la de la incidència càrrega-benefici.
Barcelona, 1 de setembre de 2022.