El conseller Giró entrega al Parlament l’Informe d’Orientacions Pressupostàries pels comptes del 2023

Giró: “Aquest informe marcarà el terreny de joc dels Pressupostos 2023. Si hi ha insuficiència de pressupostos, no podem servir als ciutadans.” 

 

El conseller d’Economia i Hisenda, Jaume Giró, ha entregat al Parlament l’Informe d’Orientacions Pressupostàries pels comptes del 2023. Segons el conseller, aquest informe “marca  el perímetre i el terreny de joc sobre el qual es desenvoluparan els futurs pressupostos”. L’informe és un nou requeriment normatiu introduït per la darrera Llei d’acompanyament dels Pressupostos “i suposa un exercici de transparència que ja fan la major part de països anglosaxons”, ha subratllat.

Giró també ha indicat que les dades d’aquest “pre-budget report” serviran de base per a les negociacions polítiques sobre els comptes públics del 2023, i ha avançat que la setmana vinent iniciarà la primera roda de contactes amb els diferents grups parlamentaris, excepte Vox, “per copsar la seva actitud i voluntat de fer pressupostos”. Tal com es va fer en la negociació dels comptes d’aquest any. 

El conseller ha avisat que el 2023 tenir uns nous pressupostos “serà més necessari que mai”, ja que, tenint en compte l’elevada inflació, superior al 10%, “uns pressupostos prorrogats implicarien que des del primer minut la insuficiència pressupostària seria molt gran pel conjunt de departaments, i si hi ha insuficiència pressupostària no podem fer polítiques de Govern i no podem servir els ciutadans”. Tot i així, el conseller s’ha mostrat confiat en què els comptes trobaran els suports per tirar endavant. 

La Generalitat espera tenir més ingressos que despeses a partir del 2026. Per l’any que ve, es preveuen uns ingressos no financers de 29.775 milions d’euros, un 9% més, i una despesa de 32.927,6 milions d’euros (-0,4%), mentre que a llarg termini, al 2026, els ingressos pujarien a 33.717 milions d’euros i les despeses se situarien en 33.363 milions d’euros. 

Giró ha afirmat que les dades que conté l’informe estan molt condicionades per “incerteses importants que no depenen del Govern de Catalunya”. En concret, s’ha referit als impactes de l’inflació, la guerra a Ucraïna i l’apujada dels tipus d’interès a mig termini per part del BCE, però també ha recordat que, hores d’ara, el Govern de l’Estat encara no ha traslladat a les comunitats ni l’import de les bestretes i liquidacions del model de finançament per al proper exercici.

 

Barcelona, 29 de juny de 2022.