Comunicat del grup impulsor de Junts per Catalunya

Davant la decisió de la Fiscalia de l’Estat que ha comportat la suspensió del tercer grau a les preses i presos polítics en una nova vulneració dels seus drets, el grup impulsor de Junts per Catalunya vol manifestar:

1- Tot el suport a les preses i presos polítics, així com a les seves famílies, davant l’atac de venjança de l’Estat espanyol.

2- Amb aquesta aplicació del règim penitenciari, el sistema judicial espanyol s’allunya cada cop més dels sistemes propis de les democràcies plenes i consolidades.

3- El govern de Pedro Sánchez i de Pablo Iglesias no ha mostrat cap voluntat política de resoldre el conflicte polític. Catalunya disposa avui de menys competències i de menys recursos, fruit de decisions polítiques unilaterals del Govern espanyol.

4- La taula de diàleg amb l’Estat espanyol no ha comportat ni un sol avenç en la resolució del conflicte polític entre Catalunya i l’Estat i ni tan sols ha servit per frenar la seva deriva repressora contra el conjunt de l’independentisme.

5- El principi de realitat evidencia que les garanties i mediadors exigits per Junts per Catalunya són imprescindibles en qualsevol espai de diàleg i negociació amb l’Estat espanyol. Altrament, no són possibles ni avenços ni compliment d’acords.

6- L’independentisme en el seu conjunt ha d’extreure conclusions i ha d’actuar en conseqüència. El diàleg i la negociació amb l’Estat espanyol s’ha de basar en una estratègia unitària i compartida que enforteixi la nostra posició i ens permeti avançar.

7- S’obre una oportunitat per refer unitat i replantejar estratègies. Per això, des de Junts per Catalunya, apel·lem als principals actors independentistes a reunir-nos i retornar a la unitat estratègica.

8- Ens emplacem conjuntament, al costat de la resta d’actors polítics i socials del moviment independentista, a preparar l’estratègia que permeti superar la dinàmica repressora i reprengui el camí d’esperança i de futur que ens mereixem i a què tenim dret.

Barcelona, 29 de juliol de 2020