Cleries: “O investiguen i depuren responsabilitats, o és que vostès són responsables o còmplices d’aquest espionatge”

Exigeix al Gobierno una comissió parlamentària d’investigació sobre la trama d’espionatge, que es desclassifiquin els documents, i la dimissió de tots els responsables d’aquest “delicte tan greu”

 

El portaveu de Junts per Catalunya al Senat, Josep Lluís Cleries, ha preguntat aquest dimarts a la ministra de Defensa sobre les responsabilitats directes o indirectes que té el Gobierno i els seus organismes en la trama d’espionatge amb el programari Pegasus als més de seixanta polítics independentistes catalans. “O investiguen i depuren responsabilitats, o és que vostès són responsables o còmplices d’aquest espionatge”, ha retret Cleries.

En la sessió de control al Gobierno al Senat, Cleries s’ha referit al reportatge de la revista The New Yorker sobre la utilització del programari Pegasus a l’estat espanyol, afirmant que suposa una “perpetració d’un delicte gravíssim: una violació massiva de drets fonamentals i de persecució a la dissidència política”. “Els delictes no els empara cap llei, ni la franquista de secrets oficials, ni la de Seguretat Nacional, i el Gobierno té l’obligació de perseguir-los”, ha retret.

Cleries, que s’ha referit a la trama d’espionatge com “el major escàndol polític de l’estat”, ha criticat a més que, segons indica el Tribunal Suprem, el Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI) no hagi demanat permís per a aquests espionatges. I davant la proposta d’una auditoria interna del CNI per a esclarir els fets, el portaveu de Junts ha ironitzat: “Jo espio, jo m’investigo i després no dic res perquè és un secret oficial?”.

Per tot això, Cleries ha exigit una comissió parlamentària de recerca i que es desclassifiquin els documents, així com la dimissió de tots els responsables d’“aquest delicte tan greu”. “Trenqui el seu silenci”, ha dit dirigint-se a la ministra, a qui ha demanat “menys bones paraules i més fets i transparències. La resta forma part de la cosmètica, però en cap cas ni de l’ètica, ni de la política”.

Per a denunciar els fets relacionats amb la trama d’espionatge, els senadors de Junts per Catalunya han desplegat una pancarta abans de l’inici del ple, i coincidint amb l’arribada del president del Gobierno, amb l’enunciat “Catalan Gate. Ens estan espiant”.

 

Madrid, 26 d’abril de 2022