Cleries: “No confiem en un govern que ens espia, ens persegueix i vol empresonar el govern legítim de Catalunya”

  • El portaveu al Senat defensa el veto general als Pressupostos Generals de l’Estat

  • “Alguns han passat de proclamar derogar el delicte de sedició a la galeria gòtica de la Generalitat, a pidolar esmenes a la galeria subterrània del Congrés”

 

El portaveu de Junts per Catalunya al Senat, Josep Lluís Cleries, ha afirmat aquest dimarts que “aprovar els pressupostos a un govern és una qüestió de confiança política i nosaltres no confiem en aquest Govern espanyol”. Cleries ho ha dit en la defensa del veto general que Junts ha presentat als Pressupostos Generals de l’Estat per al 2023 en el seu tràmit al Senat. “Les xifres dels PGE destinades a Catalunya són només un titular mediàtic, són falses. Només serveixen per a quedar bé de cara a la galeria, però són un engany als catalans i catalanes, votin el que votin”, ha assegurat.

No confiem en un govern que ens espia amb Pegasus, que persegueix política i judicialment a l’independentisme o que persegueix l’empresonament dels exiliats polítics que formen part del govern legítim de Catalunya”, ha argumentat el portaveu. En aquesta línia, per a Cleries, la reforma del Codi Penal “significa una catifa vermella per a l’arbitrarietat” i ha criticat que “les autoesmenes que han presentat alguns al seu text aquests dies per a la derogació de la sedició, els han deixat en evidència del desastre que estaven intentant promoure”. “Han passat de proclamar derogar el delicte de sedició a la galeria gòtica del Palau de la Generalitat, a pidolar esmenes a la galeria subterrània del Congrés”, ha afegit.

Cleries li ha retret a la ministra d’Hisenda el baix grau d’execució dels pressupostos per a Catalunya, “que es repeteix any rere any”, així com el “problema de seguretat” que genera la “falta d’inversió en Rodalies i la nefasta gestió de l’operadora Renfe”, entre altres incompliments. “Aquest govern no és el que més inverteix a Catalunya, però en canvi és el que més promet i el que més incompleix, amb uns socis que ho han fet possible: el tripartit”, ha dit.

El portaveu ha acusat el Govern espanyol de no complir amb “els sectors més damnificats per la crisi”: les pimes, els autònoms, les famílies i els ajuntaments. Cleries ha recordat les esmenes de Junts que promouen un fons econòmic de 16.000 milions d’euros per a ajudar a aquests sectors. “Tampoc compleix amb la Unió Europea”, ha afirmat argumentant que l’Estat espanyol “és líder en processos d’incompliment, té la taxa més baixa d’absorció de fons europeus, amb opacitat i falta de transparència”. Així mateix, ha lamentat que “Catalunya és la 15a comunitat de 17 en els Fons Next Generation atorgats, una nova forma d’espoli fiscal”.

Finalment, Cleries ha fet referència a les nombroses comparacions per part del Govern espanyol, de la Catalunya del 2022 amb la del 2017: “Si vostès creuen que el 2022 estem tan bé a Espanya, fem un referèndum i que la ciutadania ho decideixi”, ha afirmat. També ha lamentat que els dos compromisos únics de l’anomenada ‘taula de diàleg’ no s’hagin tractat: “Ni d’amnistia, ni d’autodeterminació”.

Per tot això, Junts ha presentat el veto general als Pressupostos Generals de l’Estat per al 2023.

 

Madrid, 12 de desembre de 2022