Cleries: “El que ha aportat l’LRSAL durant aquests anys és un autèntic fracàs”

També ha denunciat la intenció del govern espanyol d’eliminar el cànon català de residus amb què “pretén espoliar l’autogovern de Catalunya, amb un 155 constant i encobert”

 

El portaveu de Junts al Senat, Josep Lluís Cleries, ha exigit aquest dimarts al govern espanyol, al Ple del Senat, que compleixi el seu compromís de derogar la Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l’Administració Local (LRSAL). Una llei que, al costat de la “centralització obsessiva de l’estat espanyol”, ha significat una “greu reculada en la capacitat d’autonomia local i de poder atendre les necessitats reals dels ciutadans des de la proximitat”, ha lamentat el portaveu.

Cleries ha retret a la ministra de Política Territorial, Isabel Rodríguez Díaz, que l’LRSAL “es tradueix en una clara retallada dels serveis bàsics essencials per als municipis més petits, que atempta contra el medi rural i zones despoblades, desarticulant l’estat del benestar”. Segons el portaveu, la normativa, que va ser aprovada contra el criteri de les administracions locals amb la majoria absoluta del PP, “va contra l’autonomia local, la subsidiarietat i la proximitat, principis bàsics de la Carta Europea d’Autonomia Local del Consell d’Europa”.

Per tot això, el portaveu ha insistit en la voluntat de Junts per Catalunya per a la seva immediata derogació. “Aquest és un compromís amb les administracions locals i amb el conjunt de la ciutadania que no pot esperar més”, ha assegurat.

D’altra banda, Cleries ha aprofitat per a traslladar a la ministra la seva preocupació per la voluntat del govern espanyol d’eliminar el cànon català de residus. “Mentre parlen de diàleg i negociació, el seu govern pretén espoliar l’autogovern de Catalunya, amb un 155 constant i encobert, amb un cànon que funciona amb èxit des de fa gairebé vint anys a Catalunya”, ha afegit.

Junts per Catalunya s’ha solidaritzat amb les víctimes del conflicte a Ucraïna. “Expressem la nostra solidaritat i fraternitat amb el poble d’Ucraïna, víctima de la barbàrie desplegada pel règim rus de Putin”, ha afirmat Cleries. El portaveu també ha expressat la seva solidaritat i compromís amb el Dia de la Dona.

 

Madrid, 8 de març de 2022