Cleries denuncia l’“infrafinançament”, el “dèficit fiscal” i la “falta d’inversió” de l’Estat a Catalunya

El portaveu al Senat ha expressat la voluntat de Junts per a aconseguir “la plena sobirania política i fiscal” i ha acusat l’actual Govern de la Generalitat de practicar un “silenci còmplice” amb el Govern de l’Estat espanyol

 

El portaveu de Junts per Catalunya al Senat, Josep Lluís Cleries, ha reclamat aquest dimarts a la ministra d’Hisenda i Funció Pública, María Jesús Montero, un “pla de xoc social i d’impuls de la competitivitat i la reactivació” per a fer front a l’“infrafinançament”, el “dèficit fiscal” i la “falta d’inversió” de l’Estat a Catalunya i garantir l’“Estat de Benestar en el mentrestant fins a la independència”. A través d’una interpel·lació de Junts, Cleries ha acusat el Govern espanyol d’actuar d’una forma “irresponsable i insolidària” amb un sistema de finançament autonòmic “obsolet i caducat fa 9 anys”. “En l’època de la immediatesa i de les noves tecnologies funcionem amb un règim comú que va caducar el 2014 i amb un sistema acordat el 2009. Una autèntica vergonya”, ha lamentat el portaveu.

Cleries ha retret a Montero les dades del manifest presentat el passat 10 de febrer per la majoria de patronals i Cambres de Comerç que constata que l’actual model de finançament és “totalment insuficient per a finançar les competències traspassades” i “no ha seguit les exigències marcades per l’evolució de la població”. En aquesta línia, el portaveu ha argumentat que l’actual sistema no respecta “ni el principi d’ordinalitat, ni la paritat del poder adquisitiu”.

En contrapartida, Cleries ha apuntat que aquestes xifres “sí que han de satisfer l’actual Govern de la Generalitat”, a qui ha acusat de practicar l’“autonomisme” i la “renúncia nacional” amb els pressupostos presentats per a aquest exercici. Un pressupost de 41.000 milions d’euros que segons Cleries “oblida el dèficit fiscal crònic, l’infrafinançament, la desinversió en infraestructures i castiga els catalans i catalanes perquè paguin més imposats que mai”. En aquest sentit, el portaveu ha criticat que l’actual Govern de la Generalitat no es pronunciï sobre aquest tema i mantingui un “silenci còmplice”.

El portaveu de Junts ha anat més enllà i li ha retret a Montero que no estan complint amb els seus compromisos tant del PSOE, com de Pedro Sánchez i el Govern espanyol, de “negociar un nou sistema de finançament autonòmic que corregeixi els dèficits de finançament”. També li ha recordat a la ministra la nova proposta de finançament vinculat a la població ajustada que ella mateixa va anunciar l’agost de 2022. “No obstant això –ha dit– estem al 2023 i no han fet res en aquest sentit”.

Finalment, Cleries ha assegurat que “Junts per Catalunya aspirem a la plena sobirania política i fiscal, és a dir, a la independència”.

 

 

Madrid, 21 de febrer de 2023