Cleries adverteix Sánchez de no “confondre la docilitat dels seus socis parlamentaris” amb la solució del conflicte polític

El portaveu de Junts al Senat li retreu haver incomplert amb què es pugui parlar en català a la UE i assegura que “el President Puigdemont està més al dia de Catalunya que tots vostès junts”

 

El portaveu de Junts al Senat, Josep Lluís Cleries, ha lamentat que la legislatura de Sánchez hagi estat una “legislatura perduda en l’aspecte de la solució del conflicte polític”. En aquest sentit, l’ha instat a no confondre “la docilitat i lliurament dels seus socis parlamentaris amb la solució del conflicte”. Una legislatura que s’acabarà amb Sánchez a la “presidència rotatòria” del Consell de la UE i que, segons Cleries, “començarà amb promeses incomplertes”. D’una banda, “que no es pugui parlar en català en el Parlament europeu” i, per l’altre, “que tampoc es pugui parlar al Senat, on portem 56 ajornaments del grup socialista de la reforma promoguda per Junts”, ha lamentat el portaveu.

Cleries ha anat més enllà i ha lamentat que la Fiscalia consideri en la seva memòria anual que el moviment independentista català és terrorisme. “Vostè em considera un terrorista?” –li ha dit Cleries a Pedro Sánchez– “Es bo saber-ho. Un moviment pacífic, democràtic i arrelat al poble de Catalunya” –ha afegit. En la mateixa línia, el portaveu ha qualificat com un “insult” els comentaris “des del desconeixement i en campanya electoral o per a simular un fals diàleg” que han fet els ministres del Govern espanyol sobre Catalunya”. “Tenim el rellotge en ple funcionament i un dels nostres motors es diu referèndum d’autodeterminació de l’1 d’octubre de 2017”, ha afirmat.

El portaveu també ha criticat les declaracions recents de Bolaños en una ràdio “per a ficar-se amb el President legítim de Catalunya, el President Puigdemont”. “No està allunyat, sinó que està exiliat”, ha contestat el portaveu, qui ha assegurat que el President “està més al dia de Catalunya que tots vostès junts” i ha recordat que “els ha deixat en evidència en diverses ocasions davant la justícia de diversos països europeus per la vulneració de la democràcia i dels drets fonamentals que practiquen vostès”.

En aquesta compareixença al Senat del President del Govern espanyol, Cleries també ha aprofitat per a recriminar-li el dèficit fiscal que Catalunya pateix any rere any amb què “els 7 milions i mig de catalans i catalanes subvencionem amb 21.000 milions d’euros any rere any l’Estat espanyol i que suposa el 8% del PIB català”. En aquesta línia, el portaveu ha citat a l’economista Joan B. Cases i ha assegurat que un 8% del PIB de dèficit “és una xifra difícilment equiparable en fiscalitat internacional i indigerible en un món com l’actual”.

Finalment, pel que fa a la nova Llei d’Habitatge, Cleries li ha recordat a Sánchez que “Espanya està a la cua d’habitatge social” i ha lamentat que es facin “molts anuncis de pisos que apareixen i desapareixen”. “Vol donar una imatge que res té a veure amb la realitat”, ha afirmat Cleries, qui considera que això és “fer electoralisme” alhora que una “invasió a les competències a la Generalitat de Catalunya”. També li ha recordat a Sánchez les “greus xifres” d’atur, atur juvenil i infància en risc de pobresa i exclusió infantil que caracteritzen l’Estat espanyol.