Cleries adverteix al Govern espanyol que l’informe del Consell d’Europa és “una desaprovació a la repressió contra l’independentisme català”

L’informe exigeix ​​a l’Estat espanyol que “indulti o alliberi” els polítics catalans i “retiri les peticions d’extradició” contra els exiliats

 

El portaveu de Junts per Catalunya al Senat, Josep Lluís Cleries, ha acusat el Govern espanyol de “tergiversar” l’informe de la Comissió d’Afers Jurídics i Drets Humans del Consell d’Europa, i ha criticat “la resposta” del ministeri d’Exteriors, que en una nota assegurava que aquest informe avalava l’actuació d’Espanya en relació als polítics independentistes catalans. “És tot al contrari“, ha dit Cleries durant la sessió de control a l’Executiu. “No sabem si els falla la comprensió lectora o els supera l’afany de manipulació, però la creació de fake news per part d’un govern és intolerable“, ha insistit.

 

Cleries ha assegurat que el text del Consell d’Europa és “una desaprovació en tota regla a la persecució i repressió polítiques” contra el moviment democràtic independentista, i ha exigit al Govern espanyol que escolti quan “Europa els exigeix ​​mesures democràtiques i valents“. “La solució política és l’amnistia i l’autodeterminació“, ha explicat el portaveu, que considera que “mentre la dreta rància recull de nou firmes contra Catalunya”, el Govern de Pedro Sánchez intenta adoptar “mesures tímides i insuficients “. Així mateix, el senador ha celebrat la decisió de Tribunal General de la Unió Europea de restablir la immunitat del president Puigdemont i dels eurodiputats Comín i Ponsatí: “entenc la seva desolació, fins i tot va haver de suspendre una roda de premsa amb la seva homòloga belga“, ha dit a Gónzalez Laya.

 

El senador ha recordat a la ministra d’Exteriors que l’informe demana textualment a l’Estat espanyol que “indulti o alliberi” i “retiri les peticions d’extradició contra els exiliats polítics catalans“. Aquesta resolució també advoca per una “reforma dels delictes de rebel·lió i sedició” per evitar “penes desproporcionades per transgressions no violentes” o la criminalització de “l’organització d’un referèndum il·legal“. Així mateix, exigeix ​​a l’Estat espanyol que “retiri l’acusació contra la resta de càrrecs i ex càrrecs de menor rang de la Generalitat” i que “s’abstinguin de sancionar els successors dels empresonats per accions simbòliques que només expressen la seva solidaritat amb els detinguts“, en referència a la inhabilitació del president Quim Torra. Finalment, també demana al govern espanyol que “obri un diàleg obert i constructiu per enfortir la qualitat de la democràcia espanyola“.

 

 

 

Madrid, 8 de juny de 2021