Borràs: “Esmenin la seva actitud amb Catalunya i no haurem d’esmenar el pressupost”

“La pandèmia ens obliga a ser més exigents que mai, més responsables que mai i, per tant, a fer més política que mai”, assegura

La portaveu de Junts per Catalunya al Congrés, Laura Borràs, ha defensat en el Ple l’esmena a la totalitat als pressupostos generals presentats pel Govern espanyol perquè “donen l’esquena a Catalunya“: “No esmenen el dèficit inversor a Catalunya, no esmenen la seva desatenció a les famílies o del teixit econòmic, no esmenen la seva política de demora en el pagament d’impostos, i no esmena l’infrafinançament en Sanitat ni en la llei de dependència“, ha expressat, abans de dirigir-se a la ministra portaveu del Govern per advertir: “Esmenin la seva actitud amb Catalunya i no haurem de esmenar el pressupost. Nosaltres els esmenem amb la voluntat que entenguin que si volen el nostre suport s’han d’esforçar una mica més“.

En aquest sentit, ha explicat que la pandèmia “no pot ser una excusa perquè votem qualsevol cosa que vostès presentin“. De fet, ha dit, “la pandèmia ens obliga a ser més exigents que mai, més responsables que mai i, per tant, a fer més política que mai“. En canvi, sembla que “per a vostès la pandèmia és la coartada ideal per fer xantatge als que no els riem les gràcies als seus pressupostos“, ha avisat. Borràs ha posat de manifest que la seva obligació és exigir la millora en els recursos que necessita Catalunya: “irresponsable seria facilitar aquests pressupostos gratis“. “Irresponsable és saber que els negocis tanquen i que aquest govern no tramiti ni les moratòries ni els ajuts necessaris; seria irresponsable per la nostra part donar un sí acrític a aquests pressupostos“, ha destacat.

Borràs ha recordat que Espanya “és un país que té presos polítics i exiliats” i que només per aquesta situació d’“excepcionalitat democràtica” algunes formacions polítiques van presentar esmenes a la totalitat en els últims pressupostos. “Des de Junts per Catalunya mai normalitzarem el que no és normal” i, per això, “no votarem uns pressupostos a canvi d’unes partides pressupostàries mentre ens separa un criminalització política de la qual no haurien de ser còmplices“. La diputada ha apuntat que “el nostre posicionament és fruit d’un compromís permanent en defensa de la democràcia i les llibertats del nostre país. Perquè el que està en joc són els drets, la democràcia i, en definitiva, el manteniment de mateix Estat de dret“. “Aquest últim argument no és el nostre“, ha advertit, abans d’afegir que “és la transcripció literal del principal argument amb què, el 2019, els companys d’Esquerra Republicana van basar l’esmena a la totalitat al seu projecte de pressupostos generals de l’Estat . Però el subscrivim paraula per paraula“.

En el torn de rèplica, Borràs ha recordat a l’Executiu el llistat d’incompliments històrics i deutes pendents que, lluny de minimitzar-se, augmenten any rere any i que afecten directament els ingressos i la qualitat de vida dels ciutadans: “l’espoli fiscal que pateix Catalunya és, també, un espoli social. Els millors pressupostos per als catalans són els de la independència”.

Madrid, 11 de novembre de 2020