Borràs: “A la ultradreta se la combat i als governs presumptament progressistes se’ls exigeixen solucions”

Borràs evita l’ús del torn de rèplica per no normalitzar la presència de l’extrema dreta al Congrés: “no toleren la democràcia de la qual tant presumeixen”

La portaveu de Junts per Catalunya al Congrés, Laura Borràs, ha anunciat que votaran ‘no’ a la moció de censura de VOX perquè “ni volem, ni podem, ni sabríem donar suport a un partit d’extrema dreta que no tolera la democràcia de la qual tant presumeix” i perquè “si són extremadament de dretes, nosaltres som extremadament demòcrates“. De fet, Borràs no ha fet ús del seu torn de rèplica perquè “no volem dialogar amb la ultradreta ni normalitzar la seva presència aquí“. D’altra banda, la portaveu ha retret al Govern de Sánchez que s’escudi en el “fantasma” de l’extrema dreta “com a arma dissuasòria” per frenar les crítiques a la seva gestió: “Vox creu que amb Franco es vivia millor, però vostè, Sr. Sánchez, sembla que contra Vox viu millor“, li ha retret, abans d’afegir: “Utilitzi la democràcia, ja veurà que és una arma molt més poderosa, perquè a la ultradreta se la combat, no es fa servir com a coartada” .

Borràs ha explicat a la bancada de Govern espanyol que mentre Vox, PP i Ciutadans es barallen per demostrar qui és més de dretes, PSOE i Podem segueixen sense demostrar que són d’esquerres. “I sap què passa, que a nosaltres només ens caldria amb comprovar que tots són demòcrates“, ha exclamat. En aquest sentit, ha apuntat que “els demòcrates catalans que, amb certa candidesa, esperaven un canvi d’actitud en relació amb el problema polític de Catalunya, constaten que el més semblant a la repressió amb un govern de dretes és la repressió amb un govern d’esquerres“, abans d’afegir que “això sí que és censurable“. Borràs ha insistit: “Què han fet per solucionar el problema polític de Catalunya? On han quedat les promeses de diàleg i desjudicialització que li van valer una investidura?” La diputada de Junts per Catalunya ha lamentat la “tragicomèdia parlamentària” derivada de la moció de censura d’aquest dimecres, i ha advertit que quan aquest debat acabi, “la crisi sanitària, la crisi econòmica i la crisi social no només no hauran desaparegut, sinó que probablement hauran empitjorat; sense oblidar la quarta crisi, la crisi democràtica“. Per Borràs, aquesta moció de censura és “totalment oportunista” i només ha pretès “dirimir les diferències entre l’extrema dreta i la dreta extrema“. “Quin patriotisme el de qui, en plena pandèmia i en una situació d’urgència sanitària, planteja una moció de censura grotesca, sense cap recorregut i sense cap altra funció que fer perdre temps, recursos i energies per al seu particular autobombo“, ha recriminat.

D’altra banda, Borràs ha recordat que aquest mateix matí s’ha conegut oficialment l’absolució de la cúpula de la Policia Nacional de Catalunya, els Mossos d’Esquadra: el Major Trapero, la Intendent Laplana, el secretari general d’Interior, Cèsar Puig i el director general de la policia, Pere Soler. “Com s’explica que pels mateixos fets hi hagi condemnes que vagin des de la inhabilitació a la presó, passant per l’exili o l’absolució?”, ha criticat la diputada, qui es pregunta: “Si la cúpula dels Mossos ha estat absolta avui, què fa el conseller Quim Forn a la presó? ” Segon Borràs, aquestes sentències demostren que tant el judici com la sentència de Tribunal Suprem “van ser polítics“. A més, ha aprofitat per subratllar que el president Puigdemont, el president legítim de Catalunya, “és avui eurodiputat, gaudeix d’immunitat i llibertat a tot Europa perquè els països europeus respecten la legalitat vigent i perquè els ciutadans així ho han volgut“, ,malgrat la resistència de l’Estat espanyol que va tractar d’impedir que més d’un milió de ciutadans catalans tinguessin representació política a Europa.

Finalment, la diputada ha advertit al president de Govern espanyol que no es conformi amb presentar-se “com un mal menor” perquè “el desgovern serà més gran“. “Acceptin negociar, però no sobre la crisi catalana, com ens ha anomenat avui, perquè no volem ser cap problema ni som cap crisi“, ha dit, abans de tornar a reclamar el dret d’autodeterminació i l’amnistia als presos polítics. “Nosaltres estem aquí per fer política; faci política, Sr. Sánchez “, ha insistit, perquè “estem aquí per trobar solucions, per a fotos ja té les dels seus companys de PSC que es van manifestar sense cap rubor amb la ultradreta a Catalunya “.

Madrid, 21 d’octubre de 2020