Anna Erra és elegida presidenta del Parlament de Catalunya

Anna Erra és des d’aquest migdia la nova presidenta del Parlament de Catalunya, amb el suport dels grups parlamentaris de Junts per Catalunya i Esquerra Republicana de Catalunya. 

Erra ha encetat el seu discurs recordant que “en una democràcia plena, aquest Parlament no hauria sofert les interferències antidemocràtiques com les que ha patit, la darrera de les quals ha estat la destitució de la presidenta Laura Borràs i la retirada de l’escó que els ciutadans li van atorgar”.  En aquest sentit, ha convidat tots els grups parlamentaris a revertir aquelles normes que encara són vigents al Parlament que es contradiuen clarament amb els dictàmens del Comitè dels Drets Humans de les Nacions Unides. “Si volem ser exigents amb el respecte dels drets continguts al Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics, hem de començar per nosaltres mateixos”, ha assenyalat.

Erra ha demanat resoldre el conflicte polític a Catalunya fent política i deixant enrere la judicialització i respectant les institucions democràtiques. “Defensaré aquesta institució davant de qualsevol ingerència externa, perquè la sobirania de la cambra correspon a vostès. Em correspon a mi, i a la mesa del Parlament, però també a vostès, la defensa de la dignitat i independència d’aquest Parlament”, ha manifestat.

La presidenta s’ha compromès en mantenir la màxima exigència democràtica a la institució i la defensa dels drets polítics dels diputats i diputades. També en continuar la modernització i la transparència de la institució, i en combatre les actituds antidemocràtiques que qüestionin o trepitgin els drets fonamentals i la llibertat d’expressió. “El feixisme, la xenofòbia, l’antisemitisme, el negacionisme, no poden tenir espai en aquest Parlament”, ha advertit, i ha demanat al conjunt de diputats i diputades que siguin lleials a aquesta institució. 

D’altra banda, ha recordat que “el Parlament de Catalunya és el lloc natural per a fer política, no ha de ser el lloc per fer-hi partidisme. Tinguem-ho sempre ben present, quan parlem al ple o debatem en comissió. Hem de ser exemples actius de la millor manera de fer política”.

La presidenta ha anunciat que el Parlament no només tindrà les portes obertes a tothom sinó que té la intenció de recórrer el país “per conèixer de primera mà les seves necessitats i els seus anhels”. “El Parlament de Catalunya és la cambra de tots els catalans i catalanes, i ha de ser a tot arreu”, ha manifestat. 

Finalment, Erra ha expressat la seva voluntat que el Parlament sigui un exemple amb relació a l’ús de la llengua catalana. “La llengua catalana només assolirà una situació de normalitat si els catalans hi parlem, hi escrivim, hi llegim i hi debatem, com és el cas del Parlament”, ha conclòs.