Albert Batet

Albert Batet: “Només tindrem un Parlament plenament democràtic i funcional quan siguem un país plenament just i lliure”

El president del grup parlamentari de Junts assenyala que “la llibertat dels diputats és la llibertat del Parlament i el respecte a la sobirania del poble de Catalunya”

 

El president del grup parlamentari de Junts per Catalunya, Albert Batet, ha reivindicat que, a Catalunya “només tindrem un Parlament plenament democràtic i funcional quan siguem un país plenament just i lliure” i, per això, ha fet una crida a “seguir lluitant i defensant la nostra sobirania cada dia”

La llibertat dels diputats és la llibertat del Parlament i el respecte a la sobirania del poble de Catalunya”, ha advertit durant la seva intervenció en la sessió solemne amb motiu del norantè aniversari de la constitució del Parlament de Catalunya. 

Batet ha recordat que durant gairebé la meitat d’aquests noranta anys d’història, el Parlament de Catalunya ha tingut les seves portes tancades; ha vist dissolta la seva sobirania i suspesa la seva legitimitat; i ha calgut preservar la institució des de l’exili. 

Així mateix, ha assenyalat que vuit dels deu últims presidents de la Generalitat han estat represaliats “i el president Puigdemont continua a l’exili per reivindicar la legitimitat i la sobirania de les nostres institucions”. Aquesta repressió per part de l’Estat espanyol al llarg de catorze legislatures també l’han patit molts diputats amb exili, presó o persecució. “Des de Carles Pi i Sunyer, Pau Romeva, Ventura Gassol; a Alfonso Comín, Marta Mata, Salvador Martorell, Joan Ventura i Soler; passant per Rigau, Turull, Rull, Sànchez, Forn, Junqueras, Romeva, Bassa, Borràs, Forcadell, Comín, Ponsatí, Rovira i Gabriel. Fins a Lluís Puig, que ha d’exercir la seva tasca de diputat des de l’exili”, ha enumerat.

Batet també ha expressat la seva preocupació pel fet que el president Aragonès hagi estat espiat “de forma autoritzada per part del Govern espanyol, igual que altres diputats d’aquesta Cambra, com jo mateix”. “Com també ha estat espiada la presidenta Borràs que, a més, és la primera presidenta suspesa injustificablement de les seves funcions, en un fet sense precedents”, ha advertit el president del grup parlamentari de Junts per Catalunya.

D’altra banda, Batet ha reivindicat “des de l’autoestima i l’orgull de país, la bona política que s’ha fet en aquest Parlament per construir i fer avançar Catalunya, malgrat la tutela de l’Estat espanyol”. En aquest sentit, el diputat ha destacat avenços normatius històrics com la llei per recuperar el català com a llengua vehicular a l’escola; o les que van permetre disposar d’uns mitjans de comunicació públics i una policia pròpia, fins a l’aprovació de lleis avançades com la primera llei de canvi climàtic o “la Llei de la Ciència, que demà mateix aprovarà aquest Parlament”

Batet ha apel·lat diputats i diputades a fer valer “les nostres institucions i el Parlament de Catalunya perquè som hereus d’un llegat immens, acompanyat de sacrificis personals i col·lectius, en defensa de la nostra nació” i a fer-ho “sense renúncies”. “Aquesta és la tasca i l’obligació dels que avui tenim l’honor immens de ser diputats del Parlament de Catalunya”, ha conclòs.