Albert Batet lamenta que el Govern del president Aragonès doni l’esquena a les Terres de l’Ebre

El president del grup parlamentari critica el “centralisme” de l’Executiu 

El president del grup parlamentari de Junts per Catalunya, Albert Batet, ha expressat aquest matí la seva preocupació per “la deriva centralista” del Govern de la Generalitat. “L’Executiu del president Aragonès dona l’esquena al territori i a les Terres de l’Ebre en especial”, ha afirmat amb relació a la llei del Fons de Transició Nuclear, aprovada ahir al Parlament.

En aquest sentit, Batet ha assenyalat que Junts “ha fet possible l’aprovació d’una llei essencial per les Terres de l’Ebre i les comarques del sud de Catalunya”. “Hem actuat amb responsabilitat i hem fet política útil”, ha subratllat en una roda de premsa a Tortosa per explicar les modificacions que ha aconseguit el grup parlamentari a través de l’aprovació d’esmenes. 

“Alguns pensen més amb les cadires de Barcelona que amb les persones i les necessitats de les Terres de l’Ebre”, ha advertit Batet, que ha afegit que, des de Junts, “lluitarem i combatrem aquest centralisme”. “El model descentralitzat de Catalunya forma part del nostre ADN”, ha recalcat. “A Junts, tenim clar que les Terres de l’Ebre han de tenir el pes i el reconeixement que es mereixen”, ha conclòs.

La diputada ebrenca Irene Negre ha explicat el detall de les esmenes que Junts ha aconseguit tirar endavant en el marc de la negociació de la llei al Parlament. 

  • El retorn d’un 50% dels ingressos relacionats amb les activitats de producció, emmagatzematge i transformació d’energia elèctrica d’origen nuclear, que correspon a 60 M€.
  • Repartiment més just i equitatiu dels fons: que l’àmbit territorial per repartir aquests fons siguin tots els municipis del radi Penta I i els municipis de menys de 12.000 habitants del radi Penta II.
  • Que es pugui destinar fins a un 10% dels fons a finançar projectes públics d’interès territorial i estratègic a les Terres de l’Ebre fora de l’àmbit establert.
  • Més governança territorial amb les dues vicepresidències per Ascó i Hospitalet de l’Infant en l’òrgan de govern i una representació important del teixit econòmic, empresarial, sindical i local, així com dels cinc consells comarcals afectats en les dues àrees.  

“Els pobles més petits de les Terres de l’Ebre i del Camp de Tarragona tindran l’oportunitat de fer i de ser, de construir un futur per als nostres fills, per la nostra gent”, ha remarcat la diputada. Negre també advertit que Junts vetllarà perquè la llei es compleixi.