Posició de Junts per Catalunya en relació a Ucraïna

Junts defensa la sobirania d’Ucraïna i el dret a decidir el seu futur sense ingerències externes. La resolució del conflicte ha passar per una negociació liderada per la UE. 

 

En relació amb els esdeveniments ocorreguts a Ucraïna, Junts per Catalunya vol manifestar que: 

  • Donem suport a la sobirania d’Ucraïna i al decidir el seu futur sense intromissions de tercers i condemna enèrgicament tot intent de Moscou d’imposar a Kíev la seva voluntat per la força de les armes. El nostre partit exhorta la Unió Europea, els Estats Units, el Regne Unit i la resta de la comunitat internacional a prendre les accions necessàries per dissuadir el Kremlin d’obrir un nou front de guerra a Ucraïna, incloses noves sancions econòmiques en cas d’atac, i lamenta l’incompliment col·lectiu dels acords de Minsk. 
  • El fet que Rússia hagi acumulat més d’un centenar de milers de tropes a les portes del territori d’Ucraïna constitueix una greu intimidació. Les constants intromissions a la vida democràtica ucraïnesa des de la seva independència i en especial a partir de 2014 s’han saldat amb la il·legal annexió russa de Crimea, una guerra civil i finalment un conflicte de baixa intensitat a part de les províncies de Luhansk i Donetsk.
  • Amb relació a les negociacions, fem nostres les paraules del ministre d’Afers Estrangers ucraïnès, Dmytro Kuleba: “Cap decisió sobre Ucraïna sense Ucraïna” i creiem que cap decisió sobre el territori europeu es pot prendre sense la Unió Europea. La resolució del conflicte ha de ser utilitzant vies democràtiques.
  • Considerem que la posició del govern espanyol és merament tacticista i recordem que fins fa poc temps la flota de guerra russa repostava lliurement a Ceuta amb el consentiment del govern espanyol malgrat les sancions.

 

Barcelona, 24 de gener de 2022.