La situació a la frontera entre Polònia i Belarús és alarmant. Lukaixenka, igual que ho ha fet anteriorment el president turc Recep Tayyip Erdoğan, aprofita la desesperació d’aquestes persones per emprar-les com a armes llancívoles contra la Unió Europea (UE), manufacturant una crisi humanitària en interès propi.
Veiem en temps real les terribles conseqüències d’una crisi humanitària que consisteix en l’atracció d’éssers humans a través de l’aeroport de Minsk per travessar la frontera entre Belarús i Polònia. La crisi migratòria fa més de 10 anys que dura i més de 7 milions de persones han hagut d’abandonar casa seva a la recerca d’un lloc segur.
En aquesta crisi està en joc l’estabilitat i la seguretat de tota la UE i, per aquest motiu, demanem a Polònia i la UE que ajudin les persones vulnerables de manera ordenada per evitar una nova escalada de la crisi i exigim que Belarús i Rússia no utilitzin persones innocents com a moneda de canvi en les tensions geopolítiques a Europa.
A més de respondre a les necessitats immediates d’aquests refugiats, la Unió Europea ha d’emprendre les accions necessàries per evitar que tercers estats tornin a comprometre la integritat de les seves fronteres com a instrument de pressió geopolítica. Davant d’aquesta situació:
- Condemnem la flagrant vulneració dels drets humans de les persones refugiades i rebutgem el xantatge de Lukaixenka. Exigim que Belarús deixi de posar en perill la vida de les persones i que la UE respongui de manera proporcionada amb sancions proporcionades i dissenyades per castigar el règim, no la població.
- Instem la UE a investigar possibles sancions a aerolínies de tercers estats implicades en el tràfic de persones i els governs a instaurar solucions immediates per evitar una crisi humanitària major i garantir retorns segurs, sense oblidar el compliment de les quotes d’acollida de la UE sense penalització política.
- Instem els estats membres de la UE a dotar-la d’una política de migració i asil que harmonitzi criteris per acollir i integrar persones nouvingudes i erigeixi la Unió com a referència mundial en el compliment d’aquestes obligacions derivades del dret internacional. Cal donar a Frontex els recursos i les competències que necessita per esdevenir un autèntic cos de fronteres europeu i reforçar les seves tasques de salvament, així com establir un repartiment equitatiu dels refugiats, evitant que recaigui tot el pes sobre els estats d’entrada i es creï un conflicte que puguin explotar tercers estats com Belarús i Turquia.
Sectorial de Migracions, Arrelament i Ciutadania de Junts per Catalunya
Barcelona, 2 de desembre de 2021.