Laura Borràs: “Si sóc la presidenta del país el primer que faré és trucar a Aragonès i Sabater per formar un govern independentista, decidit, unit i valent”

La candidata a la presidència de la Generalitat ha defensat que les eleccions del 14F han de servir per “revalidar i reactivar la majoria independentista al Parlament” i que aquesta doni lloc a “un Govern independentista que es comprometi a fer els preparatius per fer efectiva la independència”

“Proposarem un acord a la majoria independentista per investir un govern fort, que no depengui per activa o per passiva dels vots dels partits del 155 ni d’aquells que conformen el govern espanyol. Per això, si sóc presidenta, el primer que faré és trucar a Aragonès i Sabater per formar un Govern independentista, decidit, unit i valent”. Aquesta ha estat la proposta que ha llançat la candidata a la presidència de la Generalitat, Laura Borràs, a les forces independentistes, en un acte polític a Barcelona. Per a Borràs, les eleccions del 14F han de suposar “un canvi d’etapa i encetar un nou impuls al procés d’independència”. I per Junts per Catalunya, això passa per formar aquest govern independentista que garanteixi “una acció política lleial i unitària que situï la lluita contra la pandèmia com a prioritat i la independència com a objectiu”. Borràs ha destacat la importància de “fer les coses de forma diferent, millor, des de la unitat d’acció i amb l’empenta combinada de les institucions i la mobilització popular” per a culminar aquesta nova etapa del procés cap a la independència de Catalunya.

Així mateix, Borràs ha presentat un manifest amb els 7 compromisos i mandats que hauran d’assumir les institucions catalanes, si l’independentisme obté més del 50% dels vots en les eleccions del 14F. 

Un Govern amb els ‘aprenentatges de  l’1 d’octubre

En la mateixa línia, el president Puigdemont ha defensat la necessitat de recuperar els “aprenentatges de l’1 d’octubre” per seguir avançant cap a la independència. I és que, com ha recordat el president Puigdemont, “l’1 d’octubre vam aprendre a guanyar; vam aprendre que quan el poble de Catalunya camina junt, no se’l pot aturar; vam aprendre a no tenir por a guanyar”. Així doncs, com ha assegurat Puigdemont, “cal portar els aprenentatges de l’1 d’octubre al Govern” i, per fer-ho, ha exhortat els ciutadans a votar Junts el 14 de febrer, perquè només la candidata Laura Borràs “té les virtuts i condicions necessàries per continuar guanyant de la forma que vam aprendre l’1 d’octubre”. “No hi ha futur sense ambició. No es construeix res des de la renúncia i la moral de derrota. Ens volien callats i hem alçat la veu. Ens han volgut quiets i no ens hem parat de moure. Ens han volgut passius i renunciats i hem respost amb més compromís que mai”, ha reblat el president.

Compromesos amb Catalunya

L’endemà de la sortida en llibertat dels presos polítics, en aplicació del tercer grau penitenciaria, els consellers Turull, Rull i Forn i Jordi Sànchez han participat en l’acte d’aquest migdia a l’Arc del Triomf de Barcelona. 

El secretari general de Junts, Jordi Sànchez, ha denunciat el maltractament de l’Estat espanyol cap a la llengua i cultura catalanes assegurant que “no és només que no ens deixin parlar en català, sinó que no ens deixen ser poble”. Sànchez ha defensat la necessitat de “no només de no tenir un Estat a la contra, sinó de tenir un estat a favor. El nostre estat. La República catalana”. 

El conseller Forn ha assegurat que Catalunya mai tindrà “un projecte nacional complet si no governa la seva capital”. I per això, ha avisat que cal tenir molt present l’exemple de l’ajuntament de Barcelona, perquè “el que vam viure fa dos anys ho podem tornar a veure el 14F”. Per això, Forn ha animat a la ciutadania a anar a votar per què “no podem permetre que tornin a unir-se tots aquells que no volen que l’independentisme governi el país”.

El conseller Josep Rull ha destacat la tradicional “visió de país gran” que ha tingut l’independentisme i els Governs de Catalunya. “Volem construir una Catalunya que pensi en gran, i per això volem la llibertat”. Per això, ha defensat la necessitat de tenir un Estat independent i  votar a Junts per aconseguir-ho, perquè “volem continuar pensant en gran; en un futur de progrés i prosperitat”.

Per la seva banda, el conseller Jordi Turull ha defensat la  necessitat que el proper Govern de la Generalitat actuï amb “fermesa i sense defugir de la confrontació ni resignar-se” recordant que han estat aquests valors els que han permès que “d’aquí pocs dies tinguem a la primera dona presidenta de la Genralitat, com en el seu dia ens van permetre sobreviure com a poble”. “Els grans avenços de la societat s’han aconseguit lluitant per ells cada dia, i no esperant per si algun dia en som més”, ha reblat el conseller.

En l’acte també han intervingut els caps de llista de les demarcacions de Tarragona, Girona i Lleida, Albert Batet, Gemma Geis i Ramon Tremosa:

Albert Batet: “Volem anar amb ampli de via europeu. L’ample de via espanyola és recessió , atiprogrés i no és benestar pels catalans i les catalanes. Volem ampli de via europeu perquè és el que connecta ports amb aeroports i Catalunya amb Europa. Volem gestionar les nostres infraestructures. No volem ser una sucursal. Som una nació i tenim dret a decidir. Una catalunya republicana, lliure de peatges. Per això volem un país lliure, per tenir un país millor”

Ramon Tremosa:  “Catalunya creix cap al món amb exportacions, internacionalització ho fan des de les 9.000 multinacionals a Catalunya que s’han triplicat en aquests 10 anys. Ho fan des de les pimes a tot Catalunya, des dels pobles més petits de l’Alt Pirineu. És impressionant veure la força, la invicativa el talent emprenedor del nostre país. La dècada perduda és una dècada prodigiosa caminant cap a la llibertat i la internacionalització. Hem de caminar cap a la llibertat!”

Gemma Geis: “Aquest 14-F ens hi juguem tres coses: hem de superar el 50% dels vots independentistes i que això tingui conseqüències polítiques; hem d’evitar que es produeixi un tripartit; i hem d’obrir la porta de l’esperança i de la transformació. Per això prioritzem la independència i la gestió de la pandèmia. Si votem, guanyem.”

Les alcaldesses de Girona i Vic, Marta Madrnas i Anna Erra, han defensat la necessitat d’un estat “que cregui que la millor gestió és la de la proximitat”  i  que permeti un millor finançament del món local “per poder cuidar les persones i tenir-les més ben ateses”. Finalment, els candidats per Barcelona, Elsa Artadi i Joan Canadell, que han apuntat els límits de l’autonomisme i la necessitat de disposar d’eines pel progrés del país tant social com econòmic.

Barcelona, 30 de gener de 2021