La militància de Junts vota amb un 55,73% de vots a favor sortir de Govern

La presidenta Laura Borràs i el secretari general Jordi Turull valoren positivament l’alta participació de la militància (un 80%) i afirmen que qui surt guanyant és el partit

El no a seguir al Govern ha guanyat amb el 55,73% dels vots. Els afiliats i afiliades de Junts per Catalunya han votat a la consulta interna sobre si Junts havia de seguir al govern o no. El sí ha obtingut un 42,39% dels vots. La participació total ha sigut d’un 79,18% del cens. 

La presidenta Laura Borràs en roda de premsa ha afirmat que el guanyador d’aquesta consulta és Junts per Catalunya: “sortim més forts com a partit perquè renovem aquesta democràcia interna. Assumim el resultat dels vots expressats precisament perquè el mandat de les urnes sempre s’ha de respectar. Ara és el moment implementar aquest resultat i fer-ho amb unitat i determinació”

El secretari general Jordi Turull ha volgut posar en valor l’acta de responsabilitat dels afiliats, perquè “la decisió d’avui era transcendent” i ha afirmat que els afiliats han estat a l’altura amb el nivell de participació tan alt. En aquest sentit, Borràs ha valorat l’alta participació de la militància a la consulta: “és una gran lliçó de democràcia”. I ha afegit que “no hi ha partit a Catalunya com ha fet Junts que demostra maduresa i responsabilitat”.

“Ens trobàvem davant una cruïlla que avisàvem a finals d’agost amb un així no podem seguir, ha recordat Turull. La presidenta ha afirmat que l’acord entre Junts i ERC no s’estava complint i que, en conseqüència, “no s’estava complint el mandat de les urnes del 14 de febrer del 2021”. I ha recordat que l’auditoria que Junts va presentar a finals d’agost afirmava que si bé en temes sectorials al Govern s’aprovava, en temes nacionals no s’estava avançant.  “La nostra militància no vol estar en un govern que no avança cap a la independència”, ha afirmat la presidenta de Junts.

“Nosaltres si estem en política és perquè assumim uns compromisos amb la ciutadania i si arribem a un acord amb forces parlamentàries és per complir el compromís escrit”, ha afegit en aquest sentit. Turull ha comparat l’acord de Junts amb ERC i el d’ERC amb el PSOE:  “aquí hi havia dos acords: l’acord d’investidura del 52% per culminar la independència i l’acord d’ERC amb el PSOE. I han volgut derivar un acord tan important com el nostre cap allà, d’una manera unilateral”

“Si parlem de guanyadors o perdedors, Junts guanya i Pere Aragonès perd, perquè vam confiar que seria capaç de liderar un govern de coalició i s’ha vist que això no ha estat així”, ha reblat Borràs, que ha afirmat que s’hauria de sotmetre a una consulta al Parlament perquè la seva legitimitat democràtica ha quedat en dubte: “només té 33 escons dels 74”

En aquest sentit, la presidenta ha afirmat que “des d’avui Junts per Catalunya passa a l’oposició, per fer una oposició de manera ferma i responsable”. I ha recordat que Junts és un partit que respecta els pactes. “Constatem avui que el govern de Pere Aragonès és fracassat, ha perdut la legitimitat democràtica i ha prioritzat els pactes amb el PSOE en comptes dels acords que van permetre la seva investidura”, ha afirmat Borràs

Turull ha volgut posar en valor “l’excel·lent feina que han fet els consellers i consellers de Junts al Govern”, però ha afirmat també que “tant ells com el conjunt del partit sabien que el debat que teníem ara superava el que era l’àmbit d’actuació sectorial”

El secretari general ha anunciat que l’exalcalde de Barcelona, Xavier Trias, “ens ha fet arribar tota la seva col·laboració.”

“Junts no ens desentenem de res”, ha afirmat el secretari general. “Sortim de govern, però no ens desentenem de res, estem al costat de la gent que mai”, ha afirmat en un missatge que s’ha volgut adreçar a la gent. “Des de cada un dels ajuntaments, el Parlament i les corts generals, estem més que mai al costat de la gent”, ha afirmat en aquest sentit. Turull ha recordat que l’objectiu de Junts és fer la independència i que en el diccionari no hi cap la renúncia ni la resignació. 

 

Barcelona, 7 d’octubre de 2022.