La consellera Ciuró lidera l’impuls d’un decret llei per protegir els menors de la violència vicària

L’objectiu és protegir els més petits: el decret permet tallar la relació entre els menors i els seus progenitors maltractadors sense la necessitat d’una sentència ferma

 

La consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, ha liderat des del departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya una nova llei per protegir els menors dels seus pares maltractadors. “L’objectiu és protegir els més petits de la pitjor violència masclista: la violència vicària, on l’agressor exerceix la violència sobre els seus fills per fer mal a la mare”, ha afirmat la consellera. El decret permet tallar la relació entre els menors i els seus progenitors maltractadors sense la necessitat d’una sentència ferma. Quan hi hagi indicis fonamentats de violència masclista, els pares tindran prohibida l’estada, la visita i la comunicació amb els seus fills. 

Ciuró ha posat de manifest el problema de la violència vicària: “creix any rere any. Enguany a l’estat un total de 5 menors han estat assassinats a mans dels seus progenitors, 1 dels quals a Catalunya, i aquest fet acostuma a tenir lloc durant el règim d’estades amb el progenitor agressor”. L’objectiu amb aquesta llei és reduir les xifres de menors que moren en mans dels seus pares. 

 

La reforma és d’aplicació immediata per als tribunals de justícia i d’obligat compliment. Fins ara els jutges podien decidir si els progenitors podien veure els fills o comunicar-s’hi, tot i tenir indicis de violència. A partir d’ara ja no serà necessària aquesta valoració i tota la relació dels progenitors maltractadors amb els seus fills quedarà tallada per llei quan hi hagi una evidència clara de maltractament.

 

Barcelona, 1 de desembre de 2021.