Albert Batet, president del grup parlamentari

Junts per Catalunya registra més de 800 esmenes als Pressupostos de la Generalitat

Albert Batet: “Volem corregir els pressupostos del tripartit perquè no són bons ni per als catalans ni per al país”

El president del grup parlamentari de Junts per Catalunya, Albert Batet, ha presentat avui les més de 800 esmenes als Pressupostos de la Generalitat “per intentar corregir els pressupostos del tripartit autonòmic perquè no són bons per als catalans ni per a Catalunya”

A parer seu, “ni donen resposta a totes les necessitats dels ciutadans, en matèria de fiscalitat, d’educació o de salut; ni serveixen per afrontar els principals reptes de país, com el desenvolupament econòmic, l’equilibri territorial o per avançar cap a la independència”.

Per això, des de Junts per Catalunya, “hem fet una feina rigorosa, seriosa i detallada per corregir totes les mancances dels pressupostos del tripartit, pensant en la gent i en el país”, ha dit.

En aquest sentit, Batet ha ressaltat que “les més 800 esmenes presentades demostren que hi ha una alternativa al tripartit d’Esquerra, PSC i comuns. I aquesta alternativa és Junts per Catalunya”

“Només avançarem en termes de progrés i de benestar, si avancem nacionalment. Tenim un compromís amb el 52% independentista. Tenim un compromís amb el país.”, ha conclòs.

Batet ha explicat les principals esmenes a la llei de Pressupostos i a la llei d’acompanyament. En concret, el grup parlamentari ha registrat 840 esmenes, en què 70 fan referència a l’àmbit sectorial, 685 són d’àmbit territorial i 86 són a la llei d’acompanyament.

Les esmenes s’articulen en cinc grans eixos, el primer dels quals és el desenvolupament econòmic. En aquest àmbit, Batet ha reclamat una fiscalitat justa en l’actual context econòmic i l’ajut a petites a les petites i mitjanes empreses i comerços a fer front als costos energètics. “Volem que Catalunya no perdi pistonada”, ha advertit Batet, “per això, hem presentat tres esmenes per assegurar l’ampliació de l’aeroport del Prat, la construcció de la B-40 i el Hard Rock”. “Perquè l’acord entre Esquerra i PSC en aquests projectes és ambigu, mentre els comuns sempre s’hi han oposat completament”, ha assegurat.

D’altra banda, ha destacat el projecte de creació de l’Institut Català de l’Oli, l’INCAOLI, l’ampliació de la dessalinitzadora del Prat, i l’aposta clara de Junts per impulsar les polítiques digitals i la recerca, així com garantir l’accés a la universitat amb beques salari. 

En matèria de drets i cohesió social, Batet ha ressaltat “el malestar que ens han traslladat associacions com l’ECAS, que són les Entitats Catalanes d’Acció Social”. “Ens sorprèn i ens preocupa que els Pressupostos més expansius de la història no donin resposta a necessitats urgents del Tercer Sector. Per això, defensem incrementar els ajuts que permetin la millora retributiva i les condicions laborals dels professionals dels sectors”, ha anunciat.

En la mateixa línia, Batet ha qualificat d’imprescindible que el 25% del pressupost de salut sigui per atenció primària, que hi hagi més recursos per a salut mental i que es desplegui l’Agència Integrada Social i Sanitària. 

Així mateix, en l’àmbit de polítiques de joventut, ha fet èmfasi en l’ampliació fins als 35 anys de les bonificacions en l’adquisició de l’habitatge per a joves en l’Impost de Transmissions Patrimonials (ITP).

En l’àmbit de la formació i l’educació, Junts aposta per universalitzar la gratuïtat de l’I2, per impulsar la Formació Professional orientada a les necessitats del territori i del teixit empresarial, per potenciar l’escola inclusiva i per augmentar el suport econòmic a l’escola concertada.

En el capítol de llengua, Batet ha ressaltat “la necessitat a potenciar l’ús social del català davant del retrocés que pateix, sobretot entre els joves”. Amb aquest objectiu, Junts ha registrat una esmena de 50 milions d’euros per a la creació de nous continguts a la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals i també inclou 30 milions d’euros de promoció de la llengua.

El president del grup parlamentari ha recordat que Junts vol garantir la igualtat d’oportunitats arreu de Catalunya i que per això, “defensem la necessitat d’impulsar polítiques públiques que ajudin a repoblar el país”. En aquest sentit, Junts proposa des d’un pla pilot per a la millora i arranjament de la xarxa de carreteres locals i camins, amb 15 milions d’euros; fins al desplegament de la fibra òptica, amb 15 milions d’euros més, a més dels incentius fiscals a les zones amb risc de despoblament.

Pel que fa a l’eix nacional, Batet ha recordat que les esmenes presentades en aquest àmbit són les resolucions que van aprovar els partits independentistes al Debat de Política General,“per tant, és un mandat del Parlament de Catalunya per avançar en la millora de l’autogovern”. Per això, “volem un pressupost alternatiu, que evidenciï el dèficit fiscal que pateix Catalunya, i seguir amb el desplegament i l’obertura de més delegacions exteriors per tenir veu pròpia al món”. En aquesta matèria, Batet també ha destacat la necessitat d’impulsar mesures per crear un model d’infraestructures viàries, ferroviàries i aeroportuàries gestionades des de la Generalitat; implementar les reformes normatives per tal d’assolir la recaptació de la major part dels tributs a Catalunya i reduir la dependència econòmica de Catalunya respecte a Espanya.

Finalment, Batet ha insistit en el fet que Junts per Catalunya ha actuat amb la màxima responsabilitat durant tota la tramitació pressupostària, des del primer fins al darrer moment. “Ara veurem en realitat quina és la voluntat de mà estesa que Esquerra ha predicat”, ha conclòs.