Junts per Catalunya denuncia l’ús electoralista que fa ERC del Departament de Salut

El conseller de Salut s’ha prestat a prometre equipaments sanitaris al costat de candidats d’ERC
El Grup Parlamentari de Junts per Catalunya ha entrat bateries de preguntes al Govern sobre els anuncis relatius a aquest departament

El Grup Parlamentari de Junts per Catalunya denuncia l’ús electoralista que està fent Esquerra Republicana del Departament de Salut i en definitiva del Govern de la Generalitat de Catalunya des de fa setmanes en el marc de la campanya del 28 de maig. Així, el conseller de Salut s’ha prestat a prometre equipaments sanitaris (centres d’atenció primària, centres d’urgències d’atenció primària, consultoris…) de la mà de candidats d’Esquerra Republicana.

És el cas de Vilafranca del Penedès, Jesús o Montblanc. Així per exemple, en el cas de Vilafranca, el candidat d’ERC de la població va anunciar en les seves xarxes socials: “Pere Sàbat anuncia un nou Centre d’Urgències d’Atenció Primària a Vilafranca. Ens hem reunit amb el govern de la Generalitat i el CUAP tirarà endavant. El CUAP estarà equipat amb aparells de radiologia, ecografia o traumatologia.” En el cas de Jesús, les xarxes d’ERC d’aquesta EMD van fer el següent anunci: “Avui visita al Parlament de Catalunya per tractar temes del futur Cap de salut de Jesús amb la Diputada @mjvinya i el Conseller de Salut Manel Balcells, juntament amb el candidat per a les municipals de Tortosa @xavierfaura i el candidat per a Jesús @gsaubi (…)”. En el cas de Montblanc, va ser el mateix conseller el que va fer l’anunci als mitjans: “Sí, Montblanc necessita un Centre d’Atenció Primària més gran i actualitzat”. Al mateix temps, Balcells va fer una visita al CAP i es va reunir amb professionals acompanyat del cap de llista d’ERC.

Es dona la situació que en tots aquests exemples, Esquerra Republicana és a l’oposició i no s’ha informat en cap cas els ajuntaments d’aquests projectes de futur.

ERC juga en tots aquests casos amb una calculada ambigüitat entre institució i partit. Junts considera que aquesta confusió és inacceptable i fa mal a les institucions. Per eleccions no tot s’hi val. En aquest sentit, l’anunci sobre un nou equipament, en aquest cas de l’àmbit de salut, s’ha de fer amb caràcter institucional i per part del mateix Departament de Salut. No és normal conèixer els plans de futur del Govern a través d’Esquerra Republicana.

Aquests casos arriben després de la reprovació del conseller Campuzano al Parlament per haver condicionat una futura residència a Santa Coloma de Gramenet al resultat d’ERC en aquest municipi.

El Grup Parlamentari de Junts per Catalunya ha entrat bateries de preguntes al Govern sobre cadascun d’aquests anuncis per conèixer si han tingut caràcter institucional o de partit, sobre les previsions reals i sobre el perquè no s’ha informat els ajuntaments. Igualment, ha entrat aquestes dues preguntes a nivell global:

“Quants CAPs, CUAPs, consultoris i hospitals ha anunciat el conseller de Salut en el marc de la campanya electoral del 28 de maig?”; “Aquests anuncis formaven part de l’agenda institucional del Govern?”.