Junts per Catalunya davant el debat de pressupostos: “Demanem a Aragonès un acord de claredat sobre quina majoria té aquest govern i amb quins aliats vol tirar endavant la legislatura”

El vicepresident i portaveu Josep Rius afirma que “hem passat del govern del 52% al del 21%” i que “amb 33 diputats no es pot aprovar cap pressupost ni governar”

 

Junts per Catalunya davant el debat de pressupostos demana a Pere Aragonès “un acord de claredat sobre quina majoria té aquest govern i amb quins aliats parlamentaris vol tirar endavant la legislatura”. En aquest sentit, el vicepresident i portaveu Josep Rius ha afirmat en roda de premsa que “amb 33 diputats no es pot aprovar cap pressupost ni governar” i que “hem passat del govern del 52% a un govern del 21%”. D’aquesta manera l’executiva de Junts ha constatat “l’extrema feblesa del Govern de la Generalitat”, especialment “després que Pere Aragonès decidís incomplir unilateralment l’acord de govern signat amb Junts, cessar el vicepresident Puigneró i governar en solitari”

El portaveu ha posat l’accent en les discrepàncies en el si del Govern i els líders d’ERC: “Junqueras va dir que vetava el PSC i, en canvi, el president ha evitat rebutjar un pacte amb els socialistes” i, a més, “el conseller Quim Nadal ha dit que aposta per aprovar els pressupostos “amb qui sigui” i la consellera Serret tampoc ha descartat explícitament el PSC, ni cap escenari”. En aquest, sentit Rius ha demanat que “no usin Junts per mirar d’evitar que es vegin les seves discrepàncies internes” i ha afirmat que “la pressió que efectua Aragonès a Junts només és la coartada per justificar un pacte amb el PSC o amb el PSOE a Madrid”.

En referència al contingut dels pressupostos, el portaveu ha afirmat que també volen l’acord de claredat per saber quin contingut tenen els comptes i ha aclarit que “els pressupostos que va fer el conseller Giró són uns pressupostos d’un govern de coalició que ja no existeix” i ha volgut deixar clar que “si fossin els pressupostos d’un govern de Junts en solitari serien diferents”. Per això, ha afirmat que quan Junts conegui els pressupostos, explicarà quines són les seves propostes. 

 

Ampliació de l’executiva

Per altra banda, Rius ha informat que l’executiva de Junts ha acordat incorporar consellera Lourdes Ciuró i Victòria Alsina per aprofitar la seva experiència de govern. D’aquesta manera també formen part de l’executiva el vicepresident Jordi Puigneró, i els consellers Jaume Giró, Gemma Geis i Violant Cervera, els tres últims com a membres nats. “La seva incorporació reforça la unitat del partit davant aquesta nova etapa política de Junts a l’oposició. Els consellers i conselleres aporten la seva experiència a govern i ajudaran a fiscalitzar la gestió que faci el president Aragonès amb el govern dels 33”, ha afirmat Rius.

 

17 d’octubre de 2022.