Junts impulsa el reforç del sistema universitari i de recerca per millorar la seva capacitat de resposta davant de crisis sanitàries

També tira endavant una proposta per fomentar les carreres de dones i les vocacions de les nenes en l’àmbit científic

El Parlament de Catalunya ha aprovat avui tres propostes de resolució de Junts per Catalunya en l’àmbit de la ciència, la universitat i la recerca per millorar la seva capacitat de resposta davant de crisis sanitàries. D’una banda, s’insta el Govern a impulsar la investigació científica en matèria sanitària, després que la pandèmia de la COVID-19 hagi de posat de manifest la necessitat de coordinació de tots els recursos institucionals, humans i tecnològics del país per respondre una crisi sanitària d’aquestes característiques. “Ho hem vist amb la pandèmia, hem de connectar la recerca de les universitats amb el sistema sanitari per fer arribar la innovació als pacients”, ha explicat el diputat Jordi Munell. En aquest sentit, la proposta de resolució insta el Govern a elaborar un Pla de recerca, innovació i promoció de la salut; un mapa complet al sistema dels agents implicats en recerca i innovació abans de sis mesos, i, finalment, establir un Programa-Marc per fomentar la col·laboració i la coordinació.  

En segon lloc, i després de l’impacte de la pandèmia de la COVID-19 en la salut mental dels joves, s’ha aprovat demanar al Govern un estudi amb tota la comunitat universitària per analitzar el benestar emocional d’universitaris, doctorands i investigadors, i definir accions de millora a partir dels resultats. A més, s’exigeix al Govern que doni continuïtat a la línia d’ajuts creada l’any 2022 per a projectes sobre benestar emocional i salut mental adreçada a universitats i centres de recerca de Catalunya. “Volem donar continuïtat a aquesta nova línia d’ajuts i incrementar els recursos disponibles, sobretot en atenció psicològica”, ha assegurat la diputada Judith Toronjo. 

Dones i ciència

D’altra banda, la cambra ha donat suport a una proposta de resolució sobre les dones i la ciència que insta el Govern a continuar impulsant des del sector educatiu el foment de l’àmbit científic i tecnològic i les carreres professionals vinculades entre les dones i les nenes, per combatre la bretxa de gènere. “La presència i la visibilitat de les científiques és un factor clau”, ha plantejat Judith Toronjo en la defensa de la proposta. El text també preveu mesures per promocionar les dones als espais de presa de decisions d’organitzacions i institucions universitàries i científiques, així com mesures de discriminació positiva per projectes liderats per dones investigadores a les convocatòries als grups de recerca.