Junts denuncia la inacció de l’Estat espanyol davant la crisi energètica

El diputat Joan Canadell adverteix que Espanya no vetlla pel benestar de la ciutadania sinó per l’enriquiment de l’oligopoli

 

El diputat de Junts per Catalunya Joan Canadell ha lamentat aquest matí la inacció de l’Estat espanyol en proposar mesures davant la crisi energètica que pateix el país.  “L’objectiu de l’Estat espanyol no ha estat mai el benestar de la ciutadania sinó l’enriquiment de l’oligopoli, que segons el darrer estudi de PIMEC pot suposar uns beneficis extraordinaris d’entre 33.000 i 76.000 milions d’euros anuals. Què ha fet l’Estat per abaixar el preu de l’energia? Fer enfadar Algèria”, ha lamentat el diputat.  

Davant aquesta inacció, el diputat de Junts ha demanat al conseller d’Economia i Hisenda, Jaume Giró, quines són les diferents accions que es poden dur a terme des de Catalunya per pal·liar els efectes de la crisi. En aquest sentit, el conseller Giró, ha manifestat que “la guerra a Ucraïna ens està mostrant encara amb més claredat la necessitat d’accelerar la transició energètica”.

Giró ha xifrat en 750 milions d’euros l’impacte directe de la guerra en els pressupostos de la Generalitat. “Per això, hem demanat a l’Estat ampliar el límit de dèficit fins a l’1% i que creï un fons específic, tal com va fer amb la Covid”, ha explicat. Les conseqüències d’una guerra al cor d’Europa són imprevisibles, ha advertit el conseller. En aquest sentit, ha dit que s’estan prenent mesures immediates per fer front a la situació, com la congelació de l’impost del CO₂, o la millora de les condicions dels crèdits de l’Institut Català de Finances a les pimes i autònoms. 

Sobre les actuacions que ha fet l’Estat espanyol per fer abaixar el preu de l’energia, Joan Canadell ha recordat que Espanya serà l’únic país a qui Algèria apugi el gas a causa de la seva actuació al Sàhara. “L’estat espanyol no ha canviat el sistema de preus marginalista, ni ha gravat els beneficis caiguts del cel de les energètiques, quan Europa li ha dit que ho pot fer”. També ha recordat que les energètiques han guanyat més de 10.000 milions el 2021 quan el preu de l’electricitat només va superar 100 € durant el darrer trimestre”. El diputat també ha explicat que dels 16.000 milions d’euros anunciats en ajudes, 10.000 són en crèdits ICO, cosa que suposarà més endeutament per a les empreses. 

“L’Estat espanyol mai no ha vetllat pels interessos reals de la ciutadania sinó pels dels oligopolis que són, al final, les seves portes giratòries”, ha clos Canadell.