Junts demana al Govern un front comú per defensar la llengua i la cultura catalanes

Mònica Sales demana una resposta institucional perquè Catalunya pugui continuar sent motor d’impuls als Països Catalans

La portaveu del grup parlamentari de Junts per Catalunya, Mònica Sales, ha demanat a  la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, un front comú per defensar la llengua. “No és la Taula del Diàleg, creada per parlar d’autodeterminació i amnistia, la que resoldrà els temes de llengua a casa nostra, consellera. I tampoc ho ha de fer només un partit, sinó que cal un front comú. M’agradaria tenir avui el seu compromís perquè això siga una realitat, necessitem aquest front unitari”, ha afirmat Sales en la seva interpel·lació al Govern. 

La diputada ha advertit que fa temps que les amenaces són en termes de llengua, identitat i cultura. En aquest sentit, ha remarcat que “cal una resposta institucional i cal que Catalunya puga seguir sent el motor que ha estat sempre. I també l’estímul i la bastida quan el País Valencià, les Illes Balears, la Franja d’Aragó o la Catalunya Nord ho necessiten.  I per fer de motor calen accions concretes”.  

La portaveu del grup parlamentari ha demanat una aposta clara i ben definida de les institucions: “cal que fem el possible per preservar les lleis, com la llei de biblioteques ara que parlem de censura en biblioteques, per vetllar per la seua bona aplicació, en tots els sentits i sense fissures”.

Sales ha demanat “més fermesa que mai per la situació lingüística i sociolingüística que tenim actualment, amb una llengua perseguida, minoritzada, i un govern espanyol que passa el ribot sempre que pot per intentar debilitar-la”.

Sales també ha demanat pel Pacte de Palma, rubricat el 2017 pels governs català, valencià i balear, i quina previsió té el Govern per liderar-lo “per promoure la cultura compartida amb altres territoris de parla catalana i posar en valor el potencial de més de 10 milions de persones per demanar mesures concretes i fomentar circuits i xarxes de difusió”.

També ha manifestat que Catalunya ha de ser el motor que ha impulsat des de sempre aquestes polítiques als països catalans i que “cal que el Govern lidere aquesta defensa de la llengua i de la cultura catalanes que ens fa a tots germans de nord a sud i d’est a oest”

“Des de Junts per Catalunya tornarem a dir ben fort i ben clar: gent del País Valencià,  gent de la Franja d’Aragó, gent de les Illes Balears, gent de la Catalunya Nord…, la gent de Junts per Catalunya hi som i no passaran”, ha conclòs.