Jordi Turull portarà la sentència per l’1 d’octubre a Estrasburg

El conseller Jordi Turull serà el primer pres polític que portarà la sentència del judici per l’1 d’octubre al Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH), després que el Tribunal Constitucional hagi tombat el recurs que Turull va presentar contra la condemna. D’aquesta manera, s’acaba la via judicial espanyola i es podrà dur el cas als tribunals europeus. “Estem molt esperançats, anirem a per totes, persistirem, defensarem l’1 d’octubre i ho mantindrem fins al final” va dir Jordi Turull en una roda de premsa en què va destacar la rellevància dels vots particulars de dos magistrats, que van considerar desproporcionada la condemna. També ho va fer el seu advocat, Jordi Pina: “Ens dona ales per poder tenir èxit a Europa. Els dos magistrats deixen clar que l’1 d’octubre i el 20 de setembre no hi va haver elements suficients per parlar d’un aixecament tumultuari. És la primera sedició del món mundial amb inductors i promotors i sense partícips“.

 

Aquestes són algunes de les frases més destacades de la valoració en roda de premsa de Jordi Turull:

  • Amb els dos vots particulars del Tribunal Constitucional s’esberla i es desfà la mentida que s’ha repetit fins a la sacietat: que ‘Espanya és un estat de dret solvent i que hi ha un respecte a drets i llibertats fonamentals, garanties al judici, i que no hi havia acarnissament.

 

  • Una part d’aquest Tribunal Constitucional diu que s’han vulnerat el dret a la llibertat personal, a la llibertat ideològica i a la legalitat sancionadora. I també diu allò que havíem dit nosaltres: que aquesta sentència del Tribunal Suprem és una invitació clara a no exercir amb plenitud els drets i llibertats fonamentals i a més ignora tota la jurisprudència del TEDH. També que hi ha hagut una desproporció, un acarnissament sense justificar de la condemna i que és absolutament desproporcionada.

 

  • Se’ns denega el tercer grau perquè diem el que diuen dos magistrats del Tribunal Constitucional: l’1 d’octubre va ser un exercici de drets fonamentals de la ciutadania, que no s’acredita cap dels fets de què se m’imputa i que no vam animar la violència. Per tant hi ha desproporció i acarnissament.

 

  • Demano a fiscals, jutges i magistrats immersos en tantes causes obertes relacionades amb l’1 d’octubre que es llegeixin amb atenció aquests dos vots particulars i que decideixin si volen seguir sent còmplices d’una cúpula judicial que posa per davant la unitat d’Espanya a costa de trinxar drets i llibertats fonamentals o, pel contrari, situen el respecte als drets fonamentals com a pilar bàsic d’un estat de dret i arxivin totes les causes obertes que hi ha en relació amb tants represaliats per l’1 d’octubre. La història els jutjarà.

  • I la meva pregunta és al govern del senyor Pedro Sánchez, el govern més progressista de la història de l’estat espanyol: en quin dels dos posicionaments del Tribunal Constitucional està el govern de Pedro Sánchez? Aquell que en nom de la unitat d’Espanya trinxa drets i llibertats fonamentals o al costat d’aquell que defensa que no hi ha estat de dret sense un escrupolós respecte als drets i llibertats fonamentals.

 

  • Avui comencem un nou camí, serà llarg, el viurem des de la presó, però valdrà la pena pels condemnats i per aquells que tenen causes pendents del que va ser el major acte de dignitat que és l’1 d’octubre i per les futures generacions en què  no es pot perseguir drets i llibertats en ares de mantenir un estat de dret.

 

Barcelona, 30 d’abril de 2021