Elsa Artadi: “Quan guanya Marchena, perd la democràcia”

La portaveu i vicepresidenta de Junts per Catalunya, Elsa Artadi, afirma que el PSC segueix “abonat a les tesis del 155”

 

La portaveu i vicepresidenta de Junts per Catalunya, Elsa Artadi, ha lamentat avui en roda de premsa que el jutge Marchena “ha guanyat i la democràcia ha tornat a perdre”. Artadi ha assegurat que “si un jutge pot decidir qui és diputat i qui no, s’està pervertint la democràcia”. La portaveu ha traslladat la solidaritat de Junts amb el diputat de Podemos, Alberto Rodríguez, que ha perdut la seva condició de diputat per ordre del Tribunal Suprem. 

Artadi ha afirmat que no els sorprèn el cas de Rodríguez i que no és pas nou. La portaveu ha recordat que la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, ja va privar de la condició de diputats a Jordi Sánchez, Josep Rull, Jordi Turull i Oriol Junqueras, escollits a les eleccions espanyoles del 2018 i ha recordat també la retirada de l’escó del president de la Generalitat, Quim Torra, al Parlament de Catalunya. En aquest sentit, Artadi ha criticat que el PSC, “continua instal·lat en el 155 permanent” i ha afirmat que amb aquesta actitud “no contribueix a fer creïble la voluntat de diàleg i de trobar solucions”

En altres qüestions d’actualitat, sobre els pressupostos de l’Estat, la portaveu ha afirmat que, ara per ara, Junts no descarta presentar una esmena a la totalitat als pressupostos abans de divendres. Artadi ha afirmat que no hi ha hagut avenços en l’amnistia o l’autodeterminació, i ha nombrat les cinc condicions per negociar els pressupostos: l’existència d’un fons Covid, la cogestió dels Fons Europeus, un mecanisme que garanteixi les inversions de l’Estat a Catalunya, garanties pel català a la llei de l’audiovisual i el traspàs de Rodalies. 

En aquest àmbit, la portaveu ha celebrat el “gir” d’ERC en la negociació dels pressupostos, “incloent les reivindicacions de Junts com la garantia de compliment i temes que no són directament pressupostaris, com garantir el català a la llei audiovisual”. Artadi ha insistit una vegada més que el “front comú” independentista “és necessari”. Dijous l’executiva de Junts es reunirà de forma extraordinària per decidir quin serà el sentit del vot amb els pressupostos de l’Estat. 

Per altra banda, Artadi ha celebrat que s’hagi obert l’oficina parlamentària de Junts i Lliures per a Europa. La portaveu creu que aquesta obertura “demostra la prevalença del dret europeu sobre el dret espanyol”. En aquest sentit Artadi ha afirmat que “Espanya ha d’acceptar les sentències de la justícia europea si no vol convertir-se en la Polònia del sud d’Europa”

Barcelona, 25 d’octubre de 2021.