El Parlament aprova una moció per impulsar i modernitzar el regadiu, a instàncies de Junts

Salvador Vergés demana que el pla de xoc que ha de presentar el Govern inclogui els punts aprovats en aquesta moció

El Parlament de Catalunya ha aprovat una moció a instàncies de Junts per Catalunya per impulsar i modernitzar el regadiu en l’activitat agrícola catalana com a eina imprescindible per a la sobirania alimentària. “Cal impulsar la modernització de tot el regadiu. Això ens ajudarà en episodis futurs de sequera. Però és evident, que cal dotar d’ajuts directes i mesures urgents per a la nostra pagesia que està patint un autèntic drama per la manca d’aigua”, ha dit el diputat de Junts per Catalunya, Salvador Vergés. 

La moció aprovada contempla diferents punts per donar suport al regadiu com la convocatòria de la Taula Nacional de l’Aigua aquest mes de juny; que es doti d’ajuts per pèrdues als conreus permanents; o la creació d’una Renda de Protecció Agrària immediata. A més, el text també demana que s’optimitzin assegurances; que es flexibilitzi i s’avanci la PAC, que s’adeqüi l’IVA; que s’impedeixi el buidatge especulatiu de pantans per part de l’oligopoli hidroelèctric i que es modernitzin els regadius.

El diputat impulsor de la moció, Salvador Vergés, ha explicat que, gràcies a les diferents visites que el grup parlamentari ha fet als regants de Catalunya, ha pogut conèixer de primera mà quines són les principals demandes i preocupacions del sector. En aquest sentit, ha destacat que als Canals d’Urgell cal eliminar requisits, ampliar terminis i actualitzar barems dels ajuts, i fer-ne una calendarització realista per fases. En el cas dels regants del Delta de l’Ebre, cal exigir a la CHE (Confederació Hidrogràfica de l’Ebre) el compliment de dotacions d’aigua amb la flexibilització, si s’escau, del cabal ecològic, i ajuts als arrossaires. Pel que fa a Riudecanyes, Segarra-Garrigues i Baix Ter, es proposaran en breu mesures parlamentàries, perquè no es van poder incorporar en el text d’aquesta moció.

Finalment, el diputat Salvador Vergés, ha manifestat que no és excusa que mig país depengui de la CHE: “És un llast més que resoldrem amb la independència, però, mentrestant, cal defensar fermament la nostra veu allà dins”, ha dit. Un cop més, ha reclamat que el govern compleixi amb la Llei de sequera impulsada per Junts per Catalunya i publiqui un Pla de Xoc de la Pagesia abans del 4 de juny. “Cal que el pla de xoc incorpori els punts aprovats en aquesta moció”, ha dit Vergés.