Comunicat sobre el cinquè aniversari dels atemptats del 17-A

Cinc anys després dels atemptats de Barcelona i Cambrils Junts per Catalunya reitera el seu rebuig al terrorisme i expressa el seu suport a les víctimes i als seus familiars. El pas del temps no ens farà oblidar aquella barbàrie ni la necessitat de prevenir i lluitar contra qualsevol forma de violència terrorista. 

Catalunya va donar una resposta d’estat a un atemptat que va sacsejar la societat catalana. Els Mossos d’Esquadra, els serveis d’emergències i el personal mèdic van actuar de forma exemplar. En el cas de la policia catalana va ser especialment rellevant, no només durant el dia dels fets, a Barcelona i Cambrils, sinó també en els posteriors, fins a desarticular la cèl·lula terrorista. Una actuació que no només va rebre el reconeixement de la societat catalana sinó també a nivell internacional en el marc de la lluita internacional contra el terrorisme islamista. 

La solvència de la policia catalana va contrastar amb la passivitat per part d’alguns estaments polítics i policials de l’estat espanyol davant l’atemptat. Cinc anys després encara hi ha incògnites per aclarir, com la relació del CNI amb l’imam de Ripoll, Abdelbaki Es Satty, que mai s’ha volgut investigar amb la transparència i el rigor que requereix un fet tant greu com aquest. 

Des de Junts per Catalunya volem un any més fer costat a les víctimes i a les seves famílies i mantenim el compromís per continuar treballant per aclarir completament els fets. El pas del temps no esborrarà mai la necessitat de treballar cada dia per la pau, la convivència i la justícia. 

 

Barcelona, 17 d’agost de 2022.