Borràs: “Ens temem que l’adjudicació dels Fons Europeus pugui convertir-se en un festival del favoritisme”

Ha recordat que Pedro Sánchez va pactar una distribució territorialitzada dels fons amb els grups que van donar suport als Pressupostos i a l’Estat d’Alarma i “una altra vegada no ha complert”

La portaveu de Junts per Catalunya al Congrés i candidata a la presidència de Generalitat, Laura Borràs, ha explicat aquest dijous el vot negatiu de la formació al Decret dels fons europeus per a pal·liar la crisi derivada de la pandèmia. Per a Borràs, és “extremadament centralitzat” i “ens temem que l’adjudicació dels fons Europeus pugui convertir-se en un festival de el favoritisme“, donada la manca de transparència i de control parlamentari sobre aquests fons. “La seva direcció i coordinació serà aprovada pel Consell de Ministres, recaurà sobre una comissió integrada pel president i el seu executiu i ha de determinar els membres de Comitè Tècnic que dugui a terme estudis i informes. Ens preocupa aquest recorregut “, ha insistit.

La portaveu i candidata ha volgut destacar que, si el Pla de Recuperació que avui votem s’implementés d’acord amb els criteris acordats a Brussel·les, Catalunya rebria al voltant d’un 20% dels 140.000 milions. “Si es reparteix de manera no competitiva, a l’espanyola, aquesta quantitat es veurà reduïda a la meitat. Quan és Madrid qui reparteix, Catalunya sol rebre les engrunes“. A més, ha recordat que Pedro Sánchez va pactar una distribució territorialitzada dels fons amb els grups que van donar suport als Pressupostos i a l’Estat d’Alarma: “Una vegada més no s’ha complert, per això, el nostre no d’avui, com els de llavors , no és electoralista, sinó coherent amb la nostra acció davant un govern que sistemàticament incompleix el que promet per a Catalunya “.

Borràs ha subratllat la importància dels fons europeus ja que aquests representen una “oportunitat”, però ha advertit que “és incompatible amb una distribució opaca i no competitiva dels fons, on les principals beneficiades seran les empreses de l’IBEX-35, quan han de incloure de manera prioritària a les petites i mitjanes empreses, les que més afectades s’han vist per la pandèmia, i que a Catalunya representen el més del 90% del teixit empresarial“. En aquest sentit, també ha retret al Govern que no hagi concedit ajudes directes als sectors més castigats per la Covid, ni hagi emprès les rebaixes fiscals i l’ajornament d’impostos que l’economia i les famílies necessiten. “La pressa que ha tingut l’Estat per cobrar impostos o per pujar les quotes dels autònoms ha estat inversament proporcional a la celeritat en el pagament dels centenars de milers d’ERTOs pendents”, ha dit.

Madrid, 28 de gener de 2021