Aurora Madaula, nova secretària segona de la Mesa del Parlament

Aurora Madaula i Giménez (Mollet del Vallès, 1978) és des del passat 29 d’abril la nova secretària segona de la Mesa del Parlament de Catalunya. Membre de l’Executiva Nacional de Junts, i responsable de feminismes, Madaula va entrar com a diputada arran de les eleccions del 21D, legislatura en què va assumir responsabilitats en Exteriors, Interior i Joventut. Defensa amb fermesa la sobirania del Parlament davant de les vulneracions que ha patit especialment en la darrera legislatura i aposta per posar al dia la institució promovent-ne la digitalització.

Qui és Aurora Madaula i per què va entrar en política?

Soc historiadora, doctora en història contemporània i especialista en nacionalismes i exili. Abans del 2017 no estava en política insitucional, em dedicava a l’ensenyament, però després de la dissolució del Parlament i del Govern amb l’aplicació de l’article 155 (per mi, un cop d’estat legal), diverses persones de la societat civil i vinculades amb la política vam explorar diverses opcions perquè els partits independentistes es presentessin junts en un sol bloc a les eleccions convocades per l’estat espanyol. No va ser possible i em van demanar si acceptaria anar a una llista electoral encapçalada pel president Puigdemont i vaig acceptar amb molt honor. I aquí va ser on vaig començar el meu camí en política institucional.

Acaba d’assumir el càrrec de la Secretaria segona de la Mesa. La Mesa ha estat aquesta darrera legislatura un dels objectius de la repressió judicial. Com viu aquesta realitat?

El problema de la repressió és sobretot que funciona i que pot exercir en nosaltres un efecte d’autocensura, que és la pitjor de les censures. Jo entomo aquest nou repte com un honor per tal de poder representar el meu poble, un cop més, com a diputada i poder-ho fer des de l’òrgan de govern del meu Parlament. Espero poder contribuir a la millora del Parlament de Catalunya, que voldrà dir la millora de les condicions de vida de tots els ciutadans de Catalunya amb l’aprovació de lleis més justes, més pròsperes i nacionalment més lliures. Per a aquest objectiu, treballaré com a diputada i des de la Mesa del Parlament per a defensar la sobirania del Parlament, l’autonomia dels seus diputats i la no ingerència de cap poder polític o policial dins la institució.

Quines són les funcions de la Secretaria segona de la Mesa?

La Mesa té dues funcions bàsiques: per una banda organitzar els plens, debats, comissions i la resta d’activitats polítiques que es desenvolupen al Parlament; i per l’altra, organitzar i gestionar el funcionament de la institució. A la Mesa som 7 membres, i cadascun té assignades funcions, a banda de les que té cadascú com a diputat. En el meu cas, la Secretaria segona, gestiona temes d’infraestructures, concursos i contractació, govern interior i personal (compartit amb la Secretaria primera) i nous usos del Palau i Pla d’obres (amb la Vicepresidència primera).

Què canviaria del Parlament i quins són els seus punts forts?

De punts forts, el Parlament en té molts, el problema és que molts cops són desconeguts i altres han estat vulnerats. El Parlament és on recau la sobirania del poble de Catalunya i és l’òrgan legislatiu del nostre país, on podem elaborar i decidir les normes amb què ens governem. Aquest és el punt fort i el que hem de defensar amb més contundència perquè últimament hem vist com aquestes funcions són constantment vulnerades, afectant els drets de tots els ciutadans de Catalunya.

Pel que fa als canvis, prioritàriament i de manera immediata canviaria la pesada burocratització de moltes de les gestions que es fan i introduiria de manera efectiva la digitalització per eliminar tràmits en paper i millorar processos que ara són lents i obsolets. Tenir un Parlament més del segle XXI, més digital, també obre possibilitats noves pel que fa als drets dels diputats (i, per extensió, els de tots els ciutadans). Per exemple, si mig món fa teletreball i els ciutadans podem fer la declaració de la renda, assistir a un concert o a un tribunal de tesi doctoral de manera telemàtica, em resulta inexplicable que els diputats encara no tinguem mètodes fiables per a poder participar a distància en les comissions o no es pugui assistir a un ple telemàticament. Cal actualitzar els serveis digitals del Parlament per tal de garantir els drets de tothom i per exercir la representació política i la sobirania parlamentària.