Junts,
per Catalunya

La llibertat individual és indestriable de la llibertat col·lectiva. De fet, la llibertat és sencera o no és.
Totes les persones aspiren a viure en llibertat. Sense justícia social i una igualtat d’oportunitats efectiva la llibertat personal esdevé inassolible. Avui, encara, les desigualtats socials que al nostre país ofeguen la llibertat de tantes vides ens obliga a orientar els esforços col·lectius per garantir quan abans un progrés econòmic socialment inclusiu i ambientalment sostenible. Per això necessitem les millors eines al servei del benestar de tothom, sense exclusions.

Tots els pobles tenen dret a la llibertat. Totes les nacions tenen dret a l’autodeterminació. Catalunya no n’és una excepció. Hem de tenir ben present el compromís de l’1 d’octubre si volem culminar amb èxit el procés d’independència iniciat fa poc més d’una dècada amb les consultes ciutadanes. Sabem que serà possible si projectes com el que avui lidera el president Puigdemont obtenen la confiança majoritària a les urnes.

Per defensar la llibertat en la seva plenitud, i amb voluntat de superar febleses i debilitats fruit de la repressió i també incorporant els aprenentatges adquirits aquests darrers anys, les persones sotasignades assumim la responsabilitat d’impulsar la constitució en forma de partit l’espai polític que des del desembre del 2017 s’ha articulat al voltant de Junts per Catalunya.

És l’hora de la generositat i la responsabilitat, el moment d’abandonar tensions estèrils i mirades massa sovint egocèntriques i enfocades al petit espai de cadascú. Cal sortir novament de la zona de confort si el que volem no és perdre tot el que aquests últims 10 anys hem estat capaços de guanyar. Apostem per deixar de banda tensions, sorolls i desorientació.

Ens conjurem a fixar rumb a través de l’ordenació de l’espai polític. El trajecte fet i els guanys assolits la darrera dècada amb la independència com horitzó han estat molts. Mai havíem disposat dels actius que avui disposem per guanyar l’exercici efectiu de l’autodeterminació. La independència és viable i inevitable; el procés no té marxa enrere. Del que es tracta és de seguir accelerant el procés.

Aspirem a governar les nostres institucions des del compromís de l’assoliment democràtic de la independència de Catalunya. Per això ens disposem a aplegar el corrent central del catalanisme –avui majoritàriament independentista– amb l’articulació d’una agenda social, econòmica i modernitzadora d’un país petit en dimensions però gran en aspiracions.

Ens comprometem a treballar incansablement perquè Catalunya ocupi el lloc que li pertoca entre les nacions lliures del món i exerceixi solidàriament la seva sobirania per formar part activa dels països compromesos en la recerca de les solucions que ens exigeixen els grans reptes actuals i futurs de la humanitat i el planeta. Una Catalunya profundament compromesa amb el projecte d’una Europa de drets i llibertats, amb una Unió Europa que els garanteixi de manera efectiva.

Per tot això ens disposem a convertir aquest partit en l’instrument més útil i eficaç al servei d’aquests objectius i per a totes les persones.

Interpel·lem les persones que creuen que l’Estat espanyol no té cap voluntat de reformar-se ni tan sols de transformar-se en una democràcia i una economia socialment responsable i de prestigi al món, a sumar-se a aquest projecte.

Ens adrecem també amb voluntat de suma als milers de dones i homes que amb el seu vot van fer possible l’1 d’octubre i també aquelles que en eleccions posteriors van donar la seva confiança tant als votants de Junts per Catalunya com als qui no ens han votat mai però amb els quals compartim el mateix objectiu per al nostre país.

I, finalment, convidem molt especialment a participar del naixement del nou partit a totes les persones que han resultat ser els càrrecs electes que des del 21 D fins a les darreres eleccions la tardor del 2019 i han assumit la seva representativitat a partir de la confiança que la ciutadania ens va atorgar a les urnes.

Junts farem un partit útil per definir i impulsar les estratègies socials, econòmiques i polítiques que ens han de permetre assolir la república de dones i homes lliures, en una Catalunya nacionalment sobirana i socialment justa.

Un partit entès com un instrument de construcció i també de confrontació i lluita. Dues actituds imprescindibles per garantir, per un costat, una bona acció de govern i, per un altre, la conquesta d’espais de llibertats nacionals i col·lectives. Proposem un partit com espai de trobada entre persones que vulguem impulsar democràticament i eficaçment des de les institucions la transformació social i política del nostre país.

La nostra aposta és la de construir un partit radicalment democràtic on les persones associades militants tinguem la darrera paraula en la presa de les decisions més rellevants. Un partit compromès en la lluita contra la corrupció i les males praxis administratives.

Un partit nou, nascut de la suma de persones, amb tot el capital cultural i bagatge del sobiranisme democràtic i de les seves plurals tradicions ideològiques. Tothom qui vulgui treballar pel país, la seva llibertat i la defensa i millora del bé comú hi té les portes obertes.

La societat catalana necessita que les millors persones i les més preparades assumeixin responsabilitats públiques per ajudar a sortir amb èxit de la crisi social i econòmica que avui ens colpeja.

La nació catalana ens reclama al conjunt del país seguir incansablement el trajecte cap a la independència per guanyar el curs de la història. Només la defensa de les causes que mai s’abandonen són les que s’acaben guanyant.

T’esperem el proper 25 de juliol a participar activament, des del primer moment, al naixement d’aquest nou partit.

Nosaltres hi serem!

Junts, guanyarem.

“ Tots els pobles tenen dret a la llibertat.

Totes les nacions tenen dret a l’autodeterminació.

Catalunya no n’és una excepció."