Junts per Catalunya reclama a les institucions europees que apliquin sancions individualitzades per acabar amb la repressió contra el moviment pro-democràcia a Bielorússia i forçar unes eleccions lliures

La direcció de Junts per Catalunya s’ha mostrat consternada pels esdeveniments ocorreguts els darrers dies a Bielorússia, en què centenars de persones han estat detingudes a causa de la repressió policial contra les protestes populars que denuncien frau electoral en les darreres eleccions.

En solidaritat amb el poble bielorús i la seva voluntat de governar-se de forma plenament democràtica, Junts per Catalunya reclama al govern bielorús aturar de forma immediata la repressió, que la setmana passada va provocar la marxa a l’exili de Svetlana Tikhanovskaya, líder de la oposició democràtica al president Alexandr Lukaixenko.

A més, el marit de Svetlana Tikhanovskaya, Sergei Tikhanovsky, porta des del mes de maig a la presó, acusat de sedició. Un crim que, al marge de l’Estat espanyol, és inexistent en la majoria de països de la Unió Europea.

És per això que Junts per Catalunya reclama valentia a la Comissió Europea i als Estats Membres de la UE per aplicar ràpidament sancions als dirigents bielorussos responsables de la repressió i del frau electoral i provocar la celebració d’unes noves eleccions sense frau electoral. A més, Junts per Catalunya ha recordat a la UE que la regla de la unanimitat és un fre per a la defensa de la democràcia, l’estat de dret i els drets fonamentals, i que aquesta no pot admetre dobles estàndards segons si un Estat és dins o fora de la UE.


Només unes noves eleccions lliures, l’alliberament dels represaliats per motius polítics i el retorn de la líder de la oposició, Svetlana Tikhankovakya, poden ser la base per a un futur més democràtic per al poble bielorús.


Barcelona, 18 d’agost de 2020.