Nogueras afirma que “només era qüestió de voluntat política que el català tingués l’estatus que es mereix”

La portaveu de Junts recorda que “no s’ha fet per convicció, sinó per necessitat”

La portaveu de Junts al Congrés, Miriam Nogueras, ha pogut fer, per primera vegada, la seva intervenció íntegrament en català a l’hemicicle sense interrupcions. “Avui, 19 de setembre de 2023, en aquesta cambra, ressona per primera vegada, sense censura, sense limitacions, també la llengua catalana. Una llengua mil·lenària que, com el nostre país, Catalunya, ha resistit segles de repressió i una llarga llista de lleis i decrets que en volien la seva abolició”, ha dit Nogueras.

Tot i això, la portaveu ha recordat que “avui es demostra que només era qüestió de voluntat política que la nostra llengua tingués l’estatus que es mereix. I tenim clar que alguns de vostès tenen avui aquesta voluntat no pas per convicció, sinó per necessitat”. I en aquest sentit, ha assegurat: “De fet, avui, ens sentim molt lluny d’aquest debat espanyol. Nosaltres estem en una altra fase”.

Nogueras ha recordat les paraules del politic i senador Ferrer i Gironès, que assegurava que “la guerra lingüística no ha estat pas una confrontació de llengües, sinó un conflicte entre el projecte nacional espanyol i el projecte nacional català. L’excusa és la lluita contra la llengua, però l’objectiu real d’aquesta lluita contra la llengua és l’intent d’extingir la nació catalana”.

La portaveu no s’ha estalviat crítiques cap a l’Estat espanyol i ha afirmat que “durant anys aquesta obsessió a liquidar la identitat nacional catalana s’ha reflectit en prohibicions, en lleis i en sentències. I aquesta cambra ha estat molt sovint l’origen d’aquesta obsessió, al costat també de la trista catalanofòbia de bona part de la premsa de Madrid”. En aquest sentit, hi ha afegit: “Encara ressonen les paraules pronunciades no fa tant de temps per un ministre, en aquesta mateixa cambra, demanant que calia «espanyolitzar els nens de Catalunya»”. Així, la portaveu ha afirmat que “aquesta forma d’actuar seva ha inserit conceptes erronis sobre la realitat catalana. S’ha format en el pensament espanyol, sigui de dretes o d’esquerres, una estranya unanimitat en contra de qualsevol aspiració catalana per democràtica que sigui” .

En el seu discurs, la portaveu també ha tingut un record per les generacions de catalans que han continuat parlant en català .“Som aquí, parlant català al Congrés i situant el debat al més alt nivell de les institucions europees i això ha estat possible perquè i que han persistit i han mantingut viva la nostra nació i la nostra llengua. A Catalunya li toca ser Catalunya”. Per Nogueras, hi ha una nova generació de catalans que “ha dit prou, que us han perdut la confiança, que no volen més paraules. Vostès no aniran a presó per ser socialistes. Ningú de VOX anirà a presó per ser d’extrema dreta perquè segurament es trobarà a un jutge que està més a la dreta que ell. A nosaltres ens condemnen a presó i a l’exili per ser independentistes. No matem, no posem bombes. Ni tan sols tolerem la violència, però estem catalogats com a terroristes”. I hi ha afegit: “La nostra desconfiança, que vostès s’han merescut, ens ha portat a desbloquejar, en poques setmanes, el que semblava impossible. I aquest és el camí”.

“Han tingut a Junts en un racó durant molt de temps, mentre esperaven que ressucités la fórmula de tota la vida, aquella que ha procurat governs i estabilitat durant dècades. A canvi de molt poc. Avui saben que aquella fórmula ja no tornarà”, ha dit la portaveu.

Finalment, Nogueras ha assegurat que “això no va d’encaix, no va partits. Va de país, va de nació, va d’estat i va d’una relació d’igual a igual. Va de fermesa. Va també de fer-nos respectar. Va de la llibertat del nostre país”.