Batet: “Aquest debat ha de ser un punt d’inflexió per obrir una nova etapa davant la gestió del Govern i una realitat preocupant”
El president del grup parlamentari, Albert Batet, ha proposat un pacte nacional en defensa de l’escola catalana “davant l’atac persistent de l’Estat espanyol contra l’escola catalana i, especialment, contra la immersió lingüística”, en la seva intervenció al ple monogràfic sobre educació, celebrat a instàncies de Junts. Batet ha advertit que “governi qui governi a Madrid, l’Estat mai s’absté d’atacar el nostre sistema educatiu, sigui per la via política o per la via judicial. Tant se val. L’únic objectiu de l’Estat és desestabilitzar un model d’èxit i d’ampli consens al nostre país”.
En aquest sentit, ha expressat el desig de “trobar-hi aquells que sempre reivindiquen el consens a Catalunya, però sempre acaben participant en totes les operacions d’Estat contra Catalunya”.
Batet ha demanat un debat “serè i tranquil, sense dogmatismes i amb responsabilitat”, amb propostes concretes, i que sigui “un punt d’inflexió, que obri una nova etapa davant d’una realitat preocupant”.
A parer seu, “el cessament del conseller Cambray va ser una primera rectificació, segurament induïda abans de començar aquest ple. I avui el Govern ja ha fet un nou anunci, amb la incorporació de més de 1.500 professors”. “Per tant, aquest ple monogràfic ja ha tingut tot el sentit”, ha reblat el president del grup parlamentari.
Batet ha demanat un canvi de rumb en les polítiques educatives del Departament d’Educació davant dels mals resultats i la pèrdua de confiança per part de la comunitat educativa. Batet ha recordat que Catalunya és líder en abandonament escolar, amb un 17%, i està a la cua en comprensió lectora a Europa. “Cal un pla de xoc per revertir la situació. Si realment es volen combatre les desigualtats a Catalunya, no podem ser líders en fracàs escolar”, ha dit. I ha advertit que el principal gruix d’abandonament escolar és en acabar l’ESO i que, per això, “és necessari un pla d’orientació i acompanyament”. També ha demanat un pla d’acció per la setantena d’instituts que concentren la major part d’aquest abandonament, com es va fer amb les escoles magnet en la lluita contra la segregació escolar.
Així mateix, el president del grup parlamentari ha instat el conjunt del país a defensar i reconèixer la tasca docent: “posem èmfasi en el reconeixement, la dignificació i el respecte cap a la docència”. En consonància, ha exigit més equitat i més inclusió per garantir igualtat d’oportunitats a tots els nivells del sistema educatius “des de la universalització de la gratuïtat de l’I2 fins a una necessària millora de la Formació Professional”.
“L’alternativa a l’actual fracàs és confiar en el model d’escola catalana i en els docents, que van fer possible que fos un model d’èxit i que l’actual gestió i els atacs polítics i judicials de Madrid poden posar en perill”, ha conclòs.
Aposta forta per la llengua catalana
D’altra banda, el diputat Francesc Ten ha defensat “la necessitat de diàleg i de lideratge entre el departament i els agents educatius, diàleg amb la comunitat educativa i diàleg al Parlament”. Ten també ha exigit un canvi de rumb urgent de les polítiques educatives amb “una reorientació de les polítiques educatives enfocades a la millora de resultats, a baixar l’abandonament escolar prematur i a reduir el fracàs escolar”.
A parer seu, cal una “aposta forta per la llengua catalana i el model d’escola catalana que els poders de l’Estat sempre han volgut i volen laminar”. En aquest sentit, ha dit que cal desplegar el títol II de la LEC, la llei 8/22 i el decret llei 6/22 i “tornar a generar consciència lingüística sense amagar el cap de la inspecció sota l’ala a l’hora de recuperar i controlar la vehicularitat del català”.