Junts presenta 34 esmenes als Pressupostos de la Generalitat per Lleida

Batet: “Des de Junts per Catalunya, mai acceptarem que hi hagi comarques de primera i de segona categoria”

El president del grup parlamentari de Junts per Catalunya, Albert Batet, i el diputat Ramon Tremosa, han presentat les 34 esmenes als Pressupostos de la Generalitat a la vegueria de Lleida.  “Volem millorar els pressupostos del tripartit, amb 34 esmenes, per fer més fàcil la vida a la gent d’aquestes comarques, amb més progrés i amb més benestar, per afrontar els reptes que tenen les terres de Ponent”, ha afirmat Batet.

“No es pot governar la ‘Catalunya sencera’ des d’una òptica centralista que doni l’esquena al conjunt del país. Des de Junts per Catalunya, mai acceptarem que hi hagi comarques de primera i de segona categoria. Per això, també, presentem aquestes esmenes”, ha advertit el president del grup parlamentari durant una roda de premsa aquest matí a Lleida.

A parer seu, els Pressupostos “ni donen resposta a totes les necessitats dels ciutadans, en matèria de fiscalitat, d’educació o de salut; ni serveixen per afrontar els reptes de país, com el desenvolupament econòmic, l’equilibri territorial o per avançar cap a la independència”. També ha advertit que “aquests Pressupostos serveixen per fer autonomisme i nosaltres volem uns Pressupostos per fer més país”.  

En aquest sentit, Batet ha ressaltat que “les més 800 esmenes presentades per al conjunt del país demostren que hi ha una alternativa al tripartit. Som l’única alternativa per treballar per la solvència i fer possible la independència”.

En clau territorial, el diputat Ramon Tremosa ha alertat que “Balaguer sense autovia no pot competir amb Mollerussa”, per això Junts ha presentat una esmena per construir l’autovia entre Balaguer i Lleida. Les polítiques de millora de la mobilitat són una de les prioritats de Junts a les comarques lleidatanes i, en aquesta línia, Junts també ha presentat esmenes per la pacificació de l’antiga N-II del seu pas per Cervera; per la millora dels enllaços viaris entre la LL-12 i la C-13 i entre la LL-12 i la LL-11. També per l’increment de la capacitat i seguretat de la C-53 entre Tàrrega i Balaguer i de la C-26 entre Balaguer i Alfarràs, així com l’estudi de la variant entre l’LP-2015 i la C-233 a Bellpuig.

Pel que fa al desenvolupament econòmic, Junts impulsa la millora del polígon Industrial del Segre, la urbanització del polígon industrial Boscarró Nord de Tàrrega i el desbloqueig del Polígon Industrial de Vaca Roja.

En matèria de sostenibilitat i energia, s’han presentat esmenes per realitzar la connexió de Vilagrassa a l’EDAR de Tàrrega i per la implantació del parc fotovoltaic a Bell-lloc d’Urgell, incloent-hi el sistema d’emmagatzematge de l’energia amb bateries. Junts també defensa la creació d’un fons de 50 M€ d’ajuts pels ens locals per fer front a l’increment dels costos energètics.

Referent a la cohesió territorial, Junts ha registrat una esmena per la redacció del Pla Director de la Serra al Pla d’Urgell. A més, demana la inversió de 15 M€ per la millora i arranjament de la xarxa de carreteres locals i camins, i de 15 M€ més pel desplegament de la fibra òptica.

En l’àmbit de la cultura, Junts vol impulsar el projecte sobre el patrimonial i turístic Mil·lenari de Cervera i la rehabilitació de la Fortalesa dels Vilars d’Arbeca. Pel que fa a equipaments, s’ha presentat una esmena per l’adequació de la pista de l’Institut de les Borges Blanques.