Junts impulsa al Parlament mesures per revertir el despoblament als municipis rurals

El Govern haurà de presentar el Projecte de llei de l’Estatut de municipis rurals abans d’acabar el tercer trimestre de 2023

El Parlament de Catalunya ha aprovat avui la moció de Junts per Catalunya que impulsa diferents mesures per revertir el greu problema de despoblament que  pateixen els municipis rurals. La diputada Anna Feliu ha advertit que  “cal actuar ja perquè la situació no sigui irreversible. La presa de decisions, inversions i accions no es pot demorar més”.

El text insta el Govern de la Generalitat a presentar el Projecte de llei de l’Estatut de municipis rurals abans d’acabar el tercer trimestre de 2023. Segons Feliu, el projecte de llei l’Estatut dels Municipis Rurals és una eina essencial, que els municipis necessiten tenir al més aviat possible i que ha d’incloure projectes amb accions concretes per les zones més afectades pel despoblament, d’acord amb les diverses realitats del territori. 

La moció proposa ampliar i exportar el projecte “Arrelament” de les Garrigues Altes, en cas que la valoració de la prova pilot sigui positiva, primer a zones que pateixen el despoblament i, en segon lloc, a altres zones amb risc de despoblament. “Proposem incentius per arrelar-se, però també polítiques públiques de qualitat que garanteixin un envelliment digne per a la nostra gent gran”, ha assegurat Feliu. A més, des de Junts s’aposta per mesures que incentivin l’activitat econòmica com la promoció d’habitatges per a joves, la millora de la xarxa de camins per garantir-ne la mobilitat i uns pobles connectats a l’era digital. 

El text també demana incentivar la professionalització de secretaris i interventors d’ajuntaments a les universitats catalanes a partir del curs 2023-2024. “Cal actuar i incentivar la cobertura i vocació d’aquestes vacants perquè són personal essencial per fer funcionar un ajuntament”, ha advertit la diputada.

“Des de Junts per Catalunya creiem que l’equitat territorial és una qüestió vital de país”, ha conclòs Feliu.