Joaquim Jubert, diputat de Junts per Catalunya al Parlament

Junts demana que Europa garanteixi el respecte dels drets humans a la seva frontera amb Turquia

El grup parlamentari tramita d’urgència una proposta de resolució sobre la vulneració de drets fonamentals a Turquia perquè la Unió Europea revisi la seva política migratòria i d’ajuda a aquest país

 

El grup parlamentari de Junts per Catalunya va registrar ahir al Parlament, pel procediment d’urgència extraordinària, una proposta de resolució conjunta amb Esquerra Republicana i la CUP sobre la vulneració de drets fonamentals a Turquia davant de la publicació  d’imatges de maltractaments sistemàtics d’infants migrants a la frontera turca amb la Unió Europea (UE). Les imatges de nens lligats amb cadenes que reben fuetades per part de la guàrdia fronterera provenen d’un país receptor d’ajudes europees pel tractament de fluxos migratoris procedents de tercers països per raons de conflictes armats o amb emergències humanitàries per conflictes ètnics, religiosos o econòmics. 

Per aquesta raó, Junts denuncia la vulneració dels drets fonamentals de les persones demandants d’asil i demana que la UE revisi la seva política migratòria i d’ajuda a Turquia en aquesta matèria. També reclama que l’Agència Europea de la Guàrdia de Fronteres i Costes (Frontex) incorpori en els seus protocols el respecte estricte del tracte humanitari i no degradant envers aquestes persones que es troben en situació de trànsit a les fronteres de la UE. 

D’altra banda, el text exigeix el respecte a les minories nacionals a Turquia i considera necessari que aquesta sigui una política troncal de l’acció exterior de la UE, especialment a les fronteres comunitàries.

Finalment, condemna la consideració que rep Turquia com a soci comercial i militar de l’Estat espanyol, ateses la falta de garanties democràtiques i la conculcació constant dels drets humans que es produeixen al si del territori turc.