Junts clama perquè l’Estat espanyol deixi “el franquisme a casa” i “es comporti com un estat de dret europeu”

“No podem acceptar que la unitat d’Espanya estigui per sobre dels drets fonamentals”, assenyala la candidata al Congrés, Miriam Nogueras

 El president Puigdemont, Turull, Trias, Homs i Nogueras denuncien en un acte al Born el dèficit democràtic de l’Estat espanyol

Junts ha celebrat aquest matí un acte per denunciar la repressió de i la falta de drets i llibertats a l’Estat espanyol. En un escenari emblemàtic com és la plaça del Born, Junts ha comptat amb la presència del conseller Francesc Homs, amb l’alcalde Xavier Trias, el secretari general, Jordi Turull, i la intervenció del president Puigdemont, tots víctimes de la persecució política en mans de l’estat espanyol.

La candidata, Miriam Nogueras, ha fet referència a l’emplaçament escollit. “Som al Born i aquí és més evident que enlloc que la repressió espanyola no és cosa d’un govern o de dos, sinó una voluntat d’estat que dura segles”. Nogueras ha assegurat que “el que ha de fer l’Estat espanyol és deixar el franquisme a casa i comportar-se com un estat de dret europeu. Complir amb les resolucions de l’ONU, del Consell d’Europa i del TJUE i deixar de ser una autarquia política i judicial”.  La candidata ha assenyalat que “és igual el que digui la cúpula judicial espanyola, no podem acceptar que la unitat d’Espanya estigui per sobre dels drets fonamentals”. “Ni una lliçó de democràcia dels partits espanyols a Catalunya”, hi ha afegit. Nogueras ha criticat directament el PSOE i contra el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska. “Ja n’estem cansat de les crides de que ve el llop. Sabeu qui és el llop amb pell de xai? Els qui tenen un ministre de l’Interior sis cops condemnat pel Tribunal de Drets Humans per tolerar tortures, els qui han col·laborat en la mort de 23 persones a la tanca de Melilla, els qui violen els nostres drets, s’infiltren i ens tracten de terroristes davant les instàncies internacionals”. En aquest sentit, la candidata ha expressat que “anem a demostrar a Madrid que a l’Estat espanyol només se l’adreça a base de condemnes. Farem propostes per aplicar totes les resolucions internacionals, per adaptar l’estat espanyol a tots els estàndards europeus”. Nogueras s’ha volgut solidaritzar amb les més de 4.000 persones represaliades.

A l’acte que s’ha celebrat aquest matí, també hi ha hagut la intervenció del president Puigdemont. El president a l’exili ha explicat que Espanya incompleix el 61 % de les sentències del Tribunal Europeu dels Drets Humans. “Són xifres escandaloses. A més, les que compleix triga més de tres anys a fer-ho. Això és Espanya. I ho hem de dir molt alt. I són aquestes coses que volem que es corregeixin perquè això no passa a Europa. Europa no és perfecta, els països europeus tenen molts problemes. I també es cometen violacions de drets fonamentals però, a aquest nivell, no. Hem de dir que prou a aquesta Espanya. Hem d’aturar a aquesta Espanya”, ha assenyalat el president.  “El poder judicial no és independent, està molt vinculat al poder econòmic, mediàtic i polític. No pot oferir seguretat jurídica, que és un bé sagrat a Europa. Si ets català i independentista ja saps que tens moltes més dificultats que si no ho ets. Hi ha alguna llei? No. Però no els hi cal”, hi ha afegit. Puigdemont ha defensat l’estratègia de l’exili. “Hi ha resultats, encara que no sempre surt bé. Aquesta és una de les lluites que no podem deixar de lliurar. Portem més de cinc anys i mig encertant en aquesta posició. Espanya amb tot el seu poder, amb Pegasus, amb els seus aliats, amb diners i espies no ha aconseguit que un grapat de personetes que estem a Bèlgica, molt exposades, no ens han pogut enviar, que és la seva obsessió”.

El secretari general, Jordi Turull, ha explicat en aquest acte el procediment que el va portar a la presó, saltant-se totes les garanties, perquè fe un referèndum no estava tipificat com a delicte des de l’any 2005. No vivim en un estat de dret. Si ets independentista, Espanya és un estat que tirar pel dret i trinxa drets fonamentals. Tenim una Fiscalia i una advocacia de l’Estat desbocada”. Turull ha asenyalat que desde l’estat espanyol “s’ha intentat tot per escapçar el moviment independentista, tant des de la seva vessant social i cívica com política” i ha continuat: “si ets un polític independentista que fas nosa el que t’espera és l’exili, la presó o la inhabilitació. A Junts ho sabem bé”. Turull ha criticat l’actitud d’algunes formacions. En aquest sentit, ha assenyalat que “no poden venir amb lliçons sobre avançar en drets i llibertats. Hi ha partits espanyols molt decidits a aturar l’extrema dreta en determinats fronts però que miren cap a un altre costat quan es vulneren drets dels independentistes”.

En la seva intervenció, l’alcalde, Xavier Trias, ha exposat la persecució que li van proferir les anomenades clavegueres de l’Estat. En el seu cas, es va construir una difamació per afectar la seva reputació i afectar-li la seva imatge pública. “Ens volen destruir, volen acabar amb nosaltres. Hi ha un nacionalisme potent i imperialista que ens vol destruir. El 2014 jo era alcalde d’aquesta ciutat, havíem inaugurat el Born. La manera de destruir en Trias era inventar que tenia 12 milions a Suïssa. El mateix ministre deia que quan el Trias ho pogués demostrar, ja estaria mort. És evident que no vaig guanyar les eleccions ”, ha explicat l’alcalde.

En la seva intervenció, Francesc Homs, ha ofert una visió panoràmica dels procediments judicials del Procés, com a advocat de diferents procediments.  “Hi ha una vulneració sistemàtica de drets i llibertats per part de l’estat espanyol”, ha afirmat el conseller Homs. “Això té molt a veure amb un dèficit democràtic”. Homs ha recordat que des del 2005 està “expressament” despenalitzat fer un referèndum a l’estat espanyol.  Homs s’ha mostrat molt crític amb la reforma del Codi Penal, aprovada a finals de l’any 2022. “L’objectiu era que el que va passar l’octubre del 2017 deixés de ser punible. Es va eliminar el delicte de sedició i es va tocar el de malversació. El resultat ja el coneixem”, ha assenyalat el conseller. “La despenalització del referèndum no ha funcionat, un intent de la política que no ha reeixit”, ha assegurat.